TVORNICA KULTURE

VIDEO: NOVI ALBUM I VELIKA EUROPSKA TURNEJA BENDA CLOUD NOTHINGS Kritika ih hvali: 'Nihilističan, težak i jedan od njihovih najintenzivnijih uradaka'

 Daniel Topete
 

“Last Building Burning” novi je album izuzetno hvaljene američke rock četvorke Cloud Nothings koji će 13. veljače predstaviti u Tvornici kulture.

Album “Last Building Burning” dolazi kao kulminacija promjenjivog zvuka vođe benda Dylana Baldija i dokazuje da je Cloud Nothings jedan od najprilagodljivijih bendova svoje generacije. Novom pločom pokazuju da su nadmašili same sebe i zacementirali svoje mjesto u modernom rock zvuku. Prema željama samog Baldija, kroz cijeli uradak osjeća se kontrolirani kaos, a nazivajući ga pravim upečatljivim povratničkim albumom, kritika hvali ovaj nihilističan, mučan, težak i jedan od najintenzivnijih albuma karijere.

Od pjesme “On An Edge”, koja otvara album, i unatoč brzom tempu, ima zadane preciznosti, a Baldijevi vokali ističu se i ne daju vam da odete, “Leave Him Now” nastavlja uz pop senzibilitet. “In Shame” i “Offer An End” pokazuju Baldija kao liričara koji pjesme smješta u okvire suočavanja s neugodnim situacijama ljudskog postojanja. “Dissolution” dugo i polagano gradi intenzitet pokazujući težinu i kompleksnost te je jedna od najboljih pjesama koja pokazuje direktnost, ali i ranjivost. “So Right So Clean” lagano se pretvara u “Another Way of Life”, a lako pamtljiva pjesma uvodi u kraj albuma koji odaje dojam trijumfalnog povratka. Bez ikakvog pritiska vas samelje, išamara i razdrma kako god to vama odgovaralo.

Zagrebački nastup događa se u sklopu velike europske turneje koja ih kroz mjesec dana vodi po UK, Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Austriji, Italiji, Češkoj, Španjolskoj, Švicarskoj, a na jedini nastup u regiji dolaze upravo u Zagreb.

Bend Cloud Nothings nastao je kao prošireni solo projekt Dylana Baldija, a kroz godine više se držao instinkta nego trendova skupljajući pritom lojalnu fan bazu lakše nego mnogi rock bendovi. Baldijev autorski rukopis godinama je postajao sve grublji i glasniji, a rani indie rock s gotovo pop toplinom zamjenio je težim alter rock zvukom po uzoru na bendove poput Drive Like Jehu ili The Wipers.

Prvo pravo debi izdanje, “Turning On”, objavljeno je 2010., a pravi proboj doživjeli su 2012. sjajnim “Attack On Memory”. Od artista koji je krenuo s lo-fi snimkama u svom podrumu, Baldi je kreativno eksplodirao pokazavši što sve može kad dođe u pravi studio i na ispravan način uhvati sirovu energiju benda. Čak i kad se na tren vrati u prošlost i pokaže svoju sklonost pop glazbi, kao što je učinio na “Life Without Sound” iz 2017., Dylan Baldi pokazuje koliko je razvio svoje skladateljske vještine.

Sve što su postigli dosad Cloud Nothings “zamotali” su u zvuk novog albuma “Last Building Burning” koji donose 13. veljače u zagrebačku Tvornicu.

Ulaznice su u pretprodaji 90, a na dan koncerta 110 kuna, a mogu se kupiti na sljedećim službenim prodajnim mjestima: Tvornica kulture (Ljudevita Posavskog 1), Aquarius CD shop (Varšavska 13), Dancing Bear (Gundulićeva 7), Croatia Records (Bogovićeva ulica 5), Dirty Old Shop (Tratinska 18), Pločnik (Međimurska 21), Rockmark (Berislavićeva 13), Entrio prodajna mjesta i www.entrio.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:52