PRIPREME ZA TURNEJU

VIDEO: 'OVO JE POTPUNI ZAOKRET U MOJOJ KARIJERI' Poslušajte kako zvuče Danijelini najveći hitovi u posve novom ruhu

 Ranko Suvar / CROPIX
 

“Što sam ja, što si ti” u country stilu, ili pak “Marke nemam” u ritmovima sambe, “Grube riječi”, “Neka mi ne svane”, “Pleši sa mnom” i mnoge druge hitove Danijele Martinović, jedne od omiljenih domaćih pjevačica, uskoro ćete moći čuti u posve novom ruhu.

Prevladavaju swing, country i jazz ritmovi, a melodije i riječi Danijelinih najvećih hitova ostale su nepromijenjene. Pitate se kakav je rezultat ove kombinacije. Prava riječ je - neopisiv.

- Za mene je neopisivo zapravo osjećaj koji vjerojatno većina ljudi dotakne nekad u životu, ali upravo zato što je neopisivo, mislim da iziđe iz čovjeka, a moja je želja da u neopisivom ostanemo jer to je osjećaj zbog kojeg se sve isplati. Zato sam željela da i ova nadolazeća turneja ima taj naziv jer sve je prearanžirano i svaka je pjesma prilagođena. Recimo da je zvukom nešto između Vaya con Dios i Zaz - objašnjava nam Danijela, koju je ekipa Jutarnjeg jedina imala čast posjetiti na probi u jednom izvanredno zvučno izoliranom zagrebačkom glazbenom studiju.

Drugačija emocija

Uz ekipu od šest vrhunskih glazbenika, 47-godišnja pjevačica prepoznatljive boje glasa posljednjih dana vježba svoje najveće hitove, ali u novim stilovima koji nisu karakteristični za njen glazbeni opus.

- Savršeno mi leži. Toliko mi je bilo lijepo sa svim tim ljudima koji su zaista vrhunski glazbenici, koji tu glazbu imaju i u prstima i u duši. Kada su sjeli i počeli svirati, u jednom trenutku sam se zaista rasplakala jer je to bila jedna predivna, drugačija emocija. I tog trenutka sam znala da ću to što sam ja doživjela moći prenijeti i drugima - otkriva Danijela, koja uskoro kreće na turneju Neopisivo.

Prvi je koncert 18. svibnja u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu, a turneja traje do kraja godine. Na popisu je ukupno desetak gradova, a u ovu glazbenu priču Danijela je uključila i Vladinu zakladu Hrvatska za djecu. Prihod od prodanih ulaznica s koncerata u Puli, Dubrovniku, Zadru i Varaždinu namijenjen je Zakladi.

- Sretna sam što s Danijelom krećemo u novu avanturu koja glazbom slavi život. Šaljemo poruku optimizma, zajedništva, promoviramo sve pozitivne vrijednosti te činimo dobro. Zajedničkim snagama promičemo misiju i viziju Zaklade, a to su dobrobit djece i mladih te osnaživanje obitelji u Republici Hrvatskoj - rekla je Renata Gubić, upraviteljica Zaklade.

Osim humanitarne note, posebnost turneje Neopisivo su i prostori u kojima će se odviti koncerti.

Zagreb, 260419.
Velikogoricka ulica.
Proba pjevacice Danijele Martinovic i grupe vrhunskih glazbenika s kojima zajedno suradjuje na akusticnoj turneji Neopisivo koja djelomicno ima humanitaran karakter i donosi poznate hitove u posve neobicnoj i novoj obradi.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

Prostori za koncerte

- Ovi aranžmani i ovaj pristup potpuno drugačiji, pa sam tražila i takve prostore za koncerte. U nekoliko gradova to su kazališta, u Dubrovniku će nadam se biti na Tvrđavi, na otvorenom, a krovni koncert je pri kraju turneje u Zagrebu u Lisinskom, u drugoj polovici listopada - istaknula je Danijela. Koncert u Lisinskom koji organizira Zaklada Hrvatska za djecu bit će vrhunac višemjesečne turneje Hrvatskom, a prihod s tog koncerta bit će namijenjen Hrvatskom savezu za rijetke bolesti.

Danijeli je iznimno važan humanitarni karakter, a ona je sama ujedno i idejna začetnica te turneje.

- Tomica Modrić je i prije svirao sa mnom, on je vrstan glazbenik koji svira s mnogim glazbenicima i njega sam nazvala i objasnila mu što bih željela. Jer netko je trebao te pjesme i preraditi, tu je uz glazbenički dio bio potreban i onaj producentski. Trebalo je osmisliti sve dionice, zvuk, osmisliti koji bi to uopće instrumenti bili i on je onda odradio taj produkcijski dio te predložio ostatak ekipe, a gitarist Zoran Mišolongin i inače svira u mom bendu, kao i Kiki bubnjar, Kristijan Zorjan. Oni su sa mnom već oko dvije godine - objašnjava Danijela koja oko sebe doista ima vrhunsku ekipu.

Tomislav Modrić koji je odradio producentski dio, kako kaže, ujedno je i pijanist, višestruko nominiran za glazbenu nagradu Porin te član sastava Mužek&Trio, ali i suradnik je mnogih hrvatskih i inozemnih izvođača.

- Melodije su sve iste, samo su aranžmanski drugačije, jer je i koncept benda drugačiji čim su tu violina, harmonika i drugi akustični instrumenti - objašnjava Modrić.

Ukupno su preradili oko 30 pjesama, od kojih nekoliko nije iz Danijelina opusa, nego su to njene pjesme za dušu.

Zagreb, 260419.
Velikogoricka ulica.
Proba pjevacice Danijele Martinovic i grupe vrhunskih glazbenika s kojima zajedno suradjuje na akusticnoj turneji Neopisivo koja djelomicno ima humanitaran karakter i donosi poznate hitove u posve neobicnoj i novoj obradi.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX

- Neke pjesme su mi kroz život ostavljale taj dojam neopisive punoće i ljepote ili tuge, jer sve to može biti neopisivo i zato sam po svom osobnom odabiru željela otpjevati u svojoj izvedbi tri, četiri pjesme - objašnjava Danijela.

Njen je gitarist Zoran Mišolongin surađivao s mnogim imenima glazbene scene, a ujedno je višestruko nagrađivani skladatelj i tekstopisac. Kristijan Zorjan priznati je hrvatski bubnjar koji je profesionalnu karijeru počeo 1993. godine u grupi Jinx, nastavio sa Songkillersima, Ninom Badrić, Vannom, Novim fosilima, a sada je u “stalnom postavu” Danijelina benda.

Za novu turneju nastojao se primijeniti artistički pristup, a opet se pazilo da pjesme ne izgube svoja prepoznatljiva obilježja hita. Novi aranžmani vode nas kroz sambu, tango, bossa novu, gypsy swing, flamenco, salsu do country bluegrassa, elemenata irske glazbe te pop-glazbe.

Iako se Danijelina ekipa glazbenika samo nekoliko puta srela na probama, već su uvježbali, kažu, polovinu repertoara. Ekipa je to koja još nikada nije svirala u ovom sastavu kao za turneju Neopisivo.

- Nismo još svi u ovom sastavu nikada svirali s Danijelom, ali znali smo surađivati na raznim projektima. Znamo se već više od 20 godina - dodaje Emil Gabrić, violinist, ujedno i član Paganini banda još od 1994. Osim što je surađivao s brojnim izvođačima kao što su Crvena jabuka, Jelena Radan, Tereza Kesovija, Kemal Monteno i Severina, piše i aranžira glazbu za kazalište i film, a uz violinu studirao je i violu.

Šesti član

- Ma mi smo vam premreženi, kao da smo rođaci - smije se Ivan Gazibara, pridržavajući kontrabas. On je član orkestra Opere zagrebačkog HNK i surađivao je sa svim eminentnim orkestrima i komornim sastavima u svijetu klasične glazbe u Hrvatskoj.

Na probi Modrić, kao učiteljica koja broji učenike na izletu, uoči da netko nedostaje.

- Pa gdje nam je harmonika? Koliko kasni taj Mladen - pita ekipu.

- On ima nastup s Ladom, zaboravio si? - dodaje violinist Gabrić. Naime, šesti, toga dana odsutni član Mladen Kosovec, harmonikaš i klarinetist, član je ansambla Lado te sastava Mužek&Trio i Tango Appassionato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:31