Dominique Lawalrée

VIDEO: PREMINUO ČUVENI BELGIJSKI SKLADATELJ Otkako je 1994. otkrio Boga u Međugorju posvetio se isključivo religijskoj glazbi

Dominique Lawalrée
 screenshot / Youtube
 

Belgijski mediji javljaju kako je u 65. godini života preminuo čuveni skladatelj Dominique Lawalrée, poznat po svojim hrabrim i katkad pomalo opskurnim skladbama.

Umjetnik se glazbom bavio desetljećima, prvi album skladao je još krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, no pravi karijerni uzlet dogodio mu se nakon što se odlučio posvetiti duhovnoj glazbi jer je, kako je sam rekao, "otkrio Boga". Upravo u tom, intrigantnom dijelu njegova života krije se povezanost ovog poznatog skladatelja s našim prostorima.

Na formalno obrazovanje gledao kao na gubitak vremena

Dominique Lawalrée je, naime, duhovno iskustvo doživio 1994. kada je posjetio neslužbeno hercegovačko marijansko svetište Međugorje. Do tada je već bio prominentan glazbenik i vrhunski pijanist čiji se opus kretao od klasične glazbe prema jazzu i rock and rollu, a utjecajnicima u glazbenom svijetu kosu na glavi dizao je izjavama poput one da mu je formalno glazbeno obrazovanje bilo gubitak vremena.

Za Word magazin prije nekoliko godina progovorio je o svom duhovnom iskustvu u Hercegovini.

- Te 1994. trebao sam se malo udaljiti od svog života kako bih stekao jasnu sliku. Počeo sam propitivati mnogo stvari, od svog obrazovanja do svojih prijatelja, i morao sam otići korak unatrag kako bih sve sagledao. Možete to gledati kao moju drugu adolescenciju. Tada sam već dva desetljeća radio glazbu i smatrao sam da moram otkritii novu perspektivu. Sa suprugom sam otišao na hodočašće u Međugorje i doživio svojevrsno preobraženje. Nešto doista posebno i moćno mi se dogodilo. Odlučio sam se vratiti i uložiti svoj talent u duhovnu glazbu. Bio sam vjernik i prije hodočašća, ali kad sam se vratio iz Međugorja vjeru sam počeo osjećati u svom srcu - ispričao je tada skladatelj.

Iako nikada nije ispričao detalje što se točno dogodilo u mjestu navodnog ukazanja Djevice Marije, skladatelj je svojedobno rekao kako ga je to iskustvo podsjetilo da mu je Bog spasio život kada je imao samo dvije godine.

- Doživio sam (u Međugorju) susret s Bogom kroz Mariju - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:59