ROKERICE IZ SLAVONIJE

VIDEO: PUNČKE: ‘Želimo biti prave rock’n’roll zvijezde’

 Bruno Konjević / Cropix
U njihovoj glazbi vidljivi su utjecaji Obojenog programa, ali i riječkog Parafa iz faze kada je pjevala Vim Cola. U subotu u Tvornici kulture promoviraju svoj sjajan debi album 'Sunčano s povremenom naoblakom'

Njihovo poznanstvo započelo je još u srednjoškolskim klupama u rodnim Vinkovcima, a Ena - koju svi zovu Ruby - i Lucija za instrumente su se odlučile spontano i svirati su počele u podrumu Enine kuće.

- Bio je to nemoguć miks; Ruby je slušala punk, Exploited i Casualties, a ja sam bila najgori hippie, u trapezicama i 30 brojeva prevelikom kožnom prsluku i slušala sam Pink Floyd. Našle smo se na Ramonesima, Pixiesima i White Stripes - smije se Lucija.

Bili su to začeci benda Punčke , a nekoliko godina kasnije Lucija Ivšić (vokal, gitara) i Ena Baćanović-Ruby (bubnjevi) od samoukih su sviračica postale predane glazbenice. U jednom trenutku u bendu je bilo čak šest cura, ali nisu sve grizle jednakim intenzitetom. Došavši u Zagreb na studij, upoznale su Anju Tkalec iz Novske, koja je došla kao zamjena za prethodnu basisticu, i tako se ustalila postava ovog ženskog post-punk trija koji će u subotu u Tvornici kulture promovirati svoj sjajan debi album “Sunčano s povremenom naoblakom”.

Prijelomna točka

Ipak, ove simpatične Slavonke u prvom su redu studentice koje na svoje koncerte putuju vlakom i autobusom, a samo ponekad, kažu, uspiju rentati auto pa ih vozi Lucijin dečko. Napamet znaju sve vozne redove, kompozicije vlakova i stanice na putu od Vinkovaca, a na put često povedu i prijatelje koji im pomažu nositi opremu. No, ne žale se na uvjete, jer sve što zarade ulažu u album čije su snimanje financirale vlastitim novcem. Debi albumu prethodio je EP “Mehanizmi obrane” (prije njega postojao je još i EP “Robot koji hekla” snimljen u jednoj vinkovačkoj garaži), na temelju kojega su u svega pola godine održale kojih 30-40 koncerata i to je, smatraju, bila prijelomna točka u njihovoj karijeri.

Boris Kovačev / Cropix

Punčke na svoje koncerte putuju vlakom i autobusom, a na put često povedu prijatelje koji im pomažu nositi opremu (foto: Boris Kovačev / Cropix)

- Bile smo svjesne da imamo kvalitetu, uživo smo zvučale odlično, ali nismo imale reprezentativne snimke - pričaju djevojke. Čestim koncertima nastojale su zaraditi za snimanje albuma, a dolaskom u Zagreb, kažu, proširili su im se vidici. Saznavši za producenta Hrvoja Nikšića i njegov studio Kramasonik, poželjele su snimati upravo tamo, ali bojale su se da je Hrvoje za njih preskup.

Mit o Vinkovcima

No, poklopilo se da ih je Nikšić, i sâm glazbenik, čuo na jednom od koncerata, oduševljeno ih nazvao sljedeći dan i predložio im snimanje u svom studiju, jednom od najboljih u regiji.

- Vinkovci žive na mitu o rokerskom gradu, ali tek u Zagrebu imaš ljude koji prate underground scenu i od kojih možeš nešto naučiti - smatraju.

Dokumentarni film o 'Punčkama' (trailer)

Album “Sunčano s povremenom naoblakom” izašao je 14. rujna 2013., točno na šesti rođendan benda, iznjedrio je deset odličnih komada, i ne bez razloga našao se u samom vrhu popisa najboljih ostvarenja u protekloj godini, i to ne samo u Hrvatskoj već i u regiji. Njihova glazba mješavina je post-punka i gitarskog indie-popa, a vidljivi su i utjecaji Obojenog programa, ali i riječkog Parafa iz faze kada je na vokalu bila Vim Cola. Ženski vokal mnoge će asocirati i na britanski punk-rock bend Slits, a povremeni izljevi buke podsjećaju i na Kat Bjelland i riot grrrls iz benda Babes In Toyland.

Punčke: Prije spavanje (videospot)

Diskograf im, kažu, ne treba; umjesto toga iskoristile su blagodati interneta pa tako cijeli album možete naći na njihovom Bandcampu . Ruby, po zanimanju grafička dizajnerica, osmislila je naslovnicu albuma i web-stranicu benda, a djevojke zajednički dijele i druge obaveze vezane uz bend, uz koji su se, ističu, izgradile i kao osobe.

- Ja sam uvijek za to da postanemo rock zvijezde, ali plan B mora postojati - kaže Lucija, buduća geodetkinja i najpričljivija članica benda. Svaka od djevojaka je drukčija: Lucija je, objašnjavaju mi, najotvorenija, buduća povjesničarka umjetnosti Anja je glas razuma, a Ruby je najsmirenija.

Mama i tata kao fanovi

Nazvale su se Punčke po “devotchkama” iz Lucijine najdraže knjige “Paklena naranča” (“htjele smo ime koje će reprezentirati žene, ali ne volimo kada se to povezuje s feminizmom jer u naš bend dobrodošli su i muškarci”), a njihovi najveći fanovi su - Rubyni mama i tata.

Punčke: Doručak (unplugged)

O Punčkama je snimljen i dokumentarni film (režija Filip Meštrović i Marinko Marinkić) koji je otvorio prošlogodišnji DORF, Festival dokumentarnog rock filma u Vinkovcima, a osim u Tvornici, djevojke uskoro očekuju i koncerti u Splitu i Skopju, ali i u poznatom klubu Postgarage u Grazu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:34