KURT VILE

VIDEO: UZOR MLADIM INDIE ROKERIMA DOLAZI NA 14. INmusic FESTIVAL 'Najveći sam fan Neila Younga. Njegov tim vjerojatno misli da sam neki luđak!'

Kurt Vile
 Profimedia, INSTAR Images
 

Mnogi ga znaju kao jednog od osnivača indie rock benda The War On Drugs, no Kurt Vile mnogo je više od toga. Ovaj gitarist, pjevač, multiinstrumentalist i glazbeni producent u posljednjih je desetak godina postao jedan od predvodnika nove indie scene, a sa svojim Violatorsima trenutačno žari i pali Europom na turneji kojom promovira osmi studijski album “Bottle It In”.

Sve je krenulo 2005. godine s The War On Drugs, bendom koji je pokrenuo s pjevačem Adamom Granducielom. Negdje u vrijeme kad se rezultat rada benda počeo pokazivati kroz debitantski album “Wagonwheel Blues”, Vile se odlučuje povući iz benda i odlazi u solo vode.

Da je to bila dobra odluka pokazuje izrazito kreativna faza koja je uslijedila - u roku od tri godine Kurt Vile objavio je četiri albuma, što mu je pošlo za rukom prvenstveno zahvaljujući mnogim pjesmama koje je čuvao u ladici. Na tim prvim albumima čuju se mnogi utjecaji koje Vile često spominje u intervjuima - ne krije da njegove “muze” dolaze iz glazbe Neila Younga, Boba Dylana, Brucea Springsteena, Toma Pettyja i Pavementa.

Tajna veza s Neilom Youngom

Uvijek je zanimljivo slušati svjetski poznate glazbenike kako pričaju o svojim uzorima, no kad Kurt Vile priča o Neilu Youngu, čujemo ushićenog fana kojemu se put svako malo križa s putem njegova najvećeg uzora. U mnogim je intervjuima spominjao Younga i svoje zanimljive susrete s njim - jednom mu je prilikom uspio čak i "uvaliti" svoj album, a često se šali i kako je svaki put kad ga sretne toliko uzbuđen da tim Neila Younga vjerojatno misli da je samo jedan od ludih fanova.

Jedan od njihovih najbližih susreta bio je prošle jeseni u Kanadi kad je Kurt Vile nastupao kao predgrupa Neilu Youngu i, iako je bio svjestan da ga Neil vjerojatno neće slušati, htio je ostaviti najbolji mogući dojam. Kako to obično biva, već na prvoj pjesmi potpuno ga je preuzelo uzbuđenje i cijelu se pjesmu nije pomaknuo, iako je isplanirao da se upravo na njoj potpuno razbaca po pozornici.

- Bio je to dobar nastup, ali otvorio sam ga pjesmom 'Wheelhouse', a ponekad zaboravim da vrlo lako postanem nervozan. Zabrljao sam jedan ton već na samom početku i to me toliko dekoncentriralo i izbacilo iz takta. Jednostavno se nisam pomaknuo. Trebalo je biti smiješno i trebao sam se razbacati, ali umjesto toga, samo sam se ugasio - rekao je nakon gaže koju i dan danas pamti kao svoj nastup pred najviše ljudi.

Brojne suradnje

- Jednoga dana napravit ću listu svih suradnji koje sam imao tijekom karijere - izjavio je jednom prilikom Kurt, pomalo u šali. No broj suradnji već je sad pozamašan jer ovaj 38-godišnji roker svoju kreativu i energiju crpi upravo iz "jammanja" s drugim glazbenicima.

Kao jedan od produktivnijih glazbenika današnjice, Kurt Vile kroz karijeru je ostvarivao mnoge suradnje - samo na posljednjem albumu udružio je snage s Kim Gordon (Sonic Youth), Cassom McCombsom i Stellom Mozgawa (Warpaint). Pamtimo i njegov prethodni album “Lotta Sea Lice” u suradnji s odličnom Courtney Barnett.

Kurt Vile s Violatorsima stiže u Zagreb u sklopu impresivnog line-upa na INmusic festivalu #14 koji čine The Cure, Foals, Suede, Garbage, The Hives, Johnny Marr, LP, Thievery Corporation, Frank Turner & The Sleeping Souls, Peter Bjorn and John, Skindred, Zeal & Ardor, Lysistrata, Super Besse, Fontaines D.C., Black Honey, Gato Preto, Siddharta, The Ills, Run Sofa, Kandžija i Gole Žene, Mangroove te Edi East Trance Blues uz još mnoga druga glazbena imena i iznenađenja. Podsjetimo, INmusic festival ove godine dobio je najveće priznanje od svog osnivanja, kad ga je institucija glazbenog novinarstva, New Musical Express, proglasila najboljim festivalom u Europi u 2019. godini.

INmusic festival #14 održat će se na već dobro poznatoj lokaciji jarunskih otoka u Zagrebu od 24. do 26. lipnja 2019. uz podršku OTP banke Hrvatska koja i u 2019. godini omogućuje beskontaktno plaćanje na festivalu. Ograničeni kontingent jednodnevnih ulaznica u prodaji je putem službenog festivalskog webshopa. Jednodnevne ulaznice po cijeni od 449 kuna (+ troškovi transakcije) za prvi i drugi dan festivala te za treći dan 499 kuna (+ troškovi transakcije) mogu se kupiti isključivo putem službenog INmusic webshopa. U prodaji su i trodnevne ulaznice za 14. INmusic festival koje se mogu nabaviti putem službenog INmusic webshopa po cijeni od 549 kuna (+ troškovi transakcije), dok trodnevne festivalske ulaznice još do 24. svibnja ili do isteka zaliha možete nabaviti u ograničenom broju u više od 140 poslovnica OTP banke Hrvatska i u Dirty Old Shopu (Tratinska 18, Zagreb) po cijeni od 499 kuna. Kamperske ulaznice za INmusic #14 dostupne su isključivo putem festivalskog webshopa po cijeni od 250 kuna (+ troškovi transakcije) do isteka zaliha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:38