ŽENA ZA SVA VREMENA

VIDEO: ZDENKA KOVAČIČEK IMA NOVU PJESMU 'Nakon što smo snimili 'Jutarnju frku' shvatila sam da više nema smisla prestati pjevati'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.12.2018. u 12:38

Stephan Lupino

 

S 'Jutarnjom frkom' Zdenka će nastupiti na 66. Zagrebačkom festivalu

Zdenka Kovačiček, žena velike karijere i moćnog glasa, zaštitni znak naše glazbene scene, provjereno se ne boji budućnosti ni provokativnog sadržaja. Od 'Frke' snimane 1981. godine pa do verzije koju su u novim aranžmanima oživjeli Nipplepeople i sve do 'Jutarnje frke', upravo objavljene pod okriljem Dancing Beara, prošlo je puno toga, ali njen avangardni gard i pomaknut zvuk i dalje stoje.

Zdenka je s 'Frkom' nastupila na Zagrebačkom festivalu, ali je tekst pjesme za to doba bio provokativan i kontroverzan, pa se morao prilagođavati mainstream publici jer Zdenka je uvijek bila dva koraka ispred svog vremena. Između tog nastupa i ponovnog nastupanja na ZF-u prošlo je punih 19 godina, a na svom sljedećem nastupu u sklopu festivala Zdenka se predstavila pjesmom 'Vrati se u moje dane' koja je obilježila uspješnu njenu suradnju s tekstopiscem i autorom Markom Tomasovićem. Njihova kombinacija bila je dobitna pa je prema glasovima publike 'Vrati se u moje dane' nagrađena Grand Prixom.

Od pobjede do novog nastupa na Zagrebačkom festivalu proći će još jednom 19 godina! Marko i Zdenka ponovno su tim i zajedno u siječnju 2019. - Marko kao autor, a Zdenka kao glas - s novom pjesmom 'Jutarnja frka' idu na 66. po redu festival koji će se održati u 25. siječnja 2019. Taj je festival još sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća krenuo ispunjavati program Televizije Zagreb, dok je Zdenka kao djevojčica sanjala o tome kako će postati pjevačica i gledala na televiziji snimku raskošnih prezentacija zabavnih festivalskih pjesama koje su snimane u tadašnjoj dvorani Istra, na mjestu današnjeg kazališta ZKM.

"Nakon što smo snimili pjesmu 'Jutarnja frka' odlučili smo da idemo raditi novi album. Shvatila sam da više nema smisla donositi odluke o tome kako prestajem pjevati - to sam već rekla nekoliko puta, ali čim mi se ponudi neki novi, zanimljivi projekt oduševim se i prihvatim", rekla je Zdenka.

 

Razloga za neodustajanje ima dosta, a vezani su za niz događaja iz 2017. i 2018. koji su dodatno začinili Zdenkinu i ovako vrlo plodnu karijeru. Ne samo da je njen prvi album 'Zdenka Kovačiček' iz ’78. godine postao jedan od najtraženijih na svjetskom tržištu vinyla, već je ove godine primila nagradu za glazbenicu godine, potom nagradu 'Fender' za životno djelo, nominaciju Hrvatskog glumišta za ulogu Elle Fitzgerald u predstavi 'Ella i Marilyn'. U studenom 2017. Zdenki je uručena nagrada ELLE STYLE AWARDS za životno djelo, a uz sve to posebno joj zadovoljstvo predstavlja činjenica da je pjesma 'Elektra' u veličanstvenom Grand Palaisu u Parizu zatvorila reviju velikog Karla Lagerfelda za Chanel.

Uz sve to, u kazalištu Komedija obilježila je 50. rođendan pjevačke karijere predstavom 'Priča o Janis', a potom je tom zlatnom jubileju pridružila još jedno desetljeće kvalitetne zabavne glazbe. Prošle je godine u ovo vrijeme u društvu eminentnih kolega svih generacija plesala ''dijamantni pir'' u Lisinskom. 

Zdenka Kovačiček definitivno je jedna od najznačajnijih osoba u svijetu glazbenih priča na ovim područjima, a s vremenom je stekla epitet „žene za sva vremena“ po pjesmi koja joj je obilježila karijeru. (No možda je prerano za takve zaključke.)

'Jutarnja frka' dobila je i video kojeg potpisuje Irena Ščurić. Glazbu i tekst potpisuje Marko Tomasović, a za aranžmane se pobrinuo Hrvoje Grčević.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo