UŽIVO U MUO

'VIOLA ORGANISTA' Prvi put u Hrvatskoj poslušajte 'univerzalni instrument' koji je izgradio poljski pijanist po 500 godina starom Da Vincijevom nacrtu

Sławomir Zubrzycki predstavit će u Zagrebu 'univerzalni instrument' koji je napravio po nacrtima Leonarda Da Vincija

U tradiciji dobrog spoja prostora i glazbe, u utorak 21. veljače u 20 sati u atriju Muzeja za umjetnost i obrt Ansambl Antiphonus će, s gostom Sławomirom Zubrzyckim, predstaviti sinergiju neba i zemlje, Suze sv. Petra Orlanda di Lassa i glazbu A. Gabrielija s francuskim začinom.

Naime, 500 godina nakon što je genijalni um Leonarda da Vincija skicirao svoje planove za glazbeni instrument nazvan viola organista, poljski koncertni pijanist Slawomir Zubrzycki proveo je više od 5000 radnih sati kako bi Da Vincijevu ideju pretvorio u stvarnost. On je prema originalnim Da Vincijevim crtežima izgradio instrument, koji izvana jako podsjeća na klavirčembalo, ali proizvodi nevjerojatne i drukčije zvukove te zvuči poput orkestra.

Premijera njegove suvremene viole organista bila je prije tri godine u Krakovu, sa spektakularnim odjekom u medijima i stručnim krugovima (uz tri milijuna pregleda na youtubeu), nakon čega je uslijedila i opsežna europska turneja na mnogim značajnim festivalima.

Zvuči poput orkestra

"Ne samo atipične udaraljke, ne samo barokna harfa s tri reda žica od pogleda kroz koje se čovjeku zavrti u glavi, nego u niski primordijalnih sintesajzera - prvo theremin, u rukama vodeće njemačke tereministice Caroline Eyck, a sada i viola organista Leonarda da Vincija, s graditeljem i promotorom njezine suvremene verzije, krakovskim umjetnikom Sławomirom Zubrzyckim. Leonardo, kao univerzalni čovjek, izumio je univerzalni instrument! Mogućnost da se kombinira ljepota zvuka gudačkog instrumenta, njegova modulacija dinamike i zvučnih nijansi ili efektima poput vibrata s jedne te bogatstvo polifonije i neprekinuti zvuk koju omogućuje jedino instrument s tipkama (poput orgulja) s druge strane, intrigirao je ne samo Leonarda, nego i mnoge kasnije izumitelje i graditelje instrumenata.

2015. su svjetlo dana ugledala i dva albuma, sa skladbama Maraisa, Sainte-Colombea, Sonatom za Bogenklavier C. Ph. E. Bacha i, kao bonus, da Vincijevom glazbom (notni se zapis nalazi u sklopu slike Portet glazbenika). Drugi je album unplugged verzija albuma Vulnicura Björk - što nas dovodi do ishodišta priče o ovom neobičnom instrumentu: repertoarna praksa, historicistički tretman umjetnosti u svakodnevici i s njom povezano otkrivanje i izvođenje goleme količine minule glazbe, kultura donekle nalik onoj „postesejističkoj“ iz Hesseove Igre staklenim perlama, uz tehničku usavršenost koja je također plod našeg vremena - sve su to uvjeti u kojima po prvi put možemo očekivati procvat ovog egzotičnog instrumenta", najavio je predstojeći koncert dirigent i umjetnički voditelj Ansambla Antiphonus, Tomislav Fačini.

Ulaznice za koncert 21. siječnja, na koje umirovljenici, studenti i grupe ostvaruju prigodan popust, mogu se kupiti na info pultu Muzeja za umjetnost i obrt svaki radni dan i subotom od 10 do 19 sati, kao i na dan koncerta sat vremena prije početka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:41