OD 10. DO 14. STUDENOG U ZKM-U

Vip Zagreb Jazz Festival: Još jedno ‘tko je tko’ izdanje

Visoka i ujednačena kvaliteta izvođača trademark je Vip Jazz Festivala i ove godine

Pogled na listu glazbenika ovogodišnjeg, šestog izdanja Vip Jazz Festivala koji u srijedu počinje u Zagrebu, otkriva trademark festivala - visoku i ujednačenu kvalitetu izvođača.

Festival otvara Saxophone Summit (Lovano, Liebman, Coltrane) a izvrstan niz nastavljaju gitarist Pat Martino, klavirist Jason Moran, saksofonist David Murray (ujedno i dirigent Vip Festival Orchestra koji je ustrojio zagrebački klarinetist Miro Kadoić) te praočevi hip-hopa, jazzoetry skupina The Last Poets.

Time je Vip Jazz Festival produljio svoju šestogodišnju listu gostiju koja sve više nalikuje na listu “Who Is Who” velikana jazza.

Jer otkad je taj festival stavio Zagreb na jazz kartu svijeta, domaća publika imala je golemo zadovoljstvo slušati izvođače kao što su Ron Carter Foursight, Jack Dejohnette Quartet, World Saxophone Quartet, Archie Shepp Quartet, Joe Lovano Nonet, James Blood Ulmer And Memphis Blood Blues Band feat.Vernon Reid, The Pee Wee Ellis Assembly, Wayne Shorter Quartet, Chicka Coreu And Belu Flecka, The Joshua Redman Trio, Ornette Coleman 3 Bass Quintet, Matija Dedić Trio, Roy Haynes Quartet, Dave Holland Quintet, Kurt Elling Quartet, Brad Mehldau Trio, Sonny Rollins Sextet, Branford Marsalis Quartet i Terence Blanchard Quintet.

Saxophone Summit

Moćni početak festivala s tri velikana saksofona na istoj pozornici

Grupa Saxophone Summit osnovana je 1996., a Ravi Coltrane im se pridružio 2007.

Jazz saksofonisti Joe Lovano, Dave Liebman i Michael Brecker 1996. utemeljili su Saxophone Summit. Brecker je preminuo početkom 2007., a poziv da se priduži dobio je saksofonist Ravi Coltrane, sin legendarnog Johna Coltranea.

Joe Lovano je Grammyjem nagrađeni saksofonist, klarinetist, flautist i bubnjar, rođen 1952. u Clevelandu. Za tvrtku Blue Note snimio je niz albuma kao vođa skupine, a neke od njih posvetio je Coltraneu, Milesu Davisu i Sinatri. Više je puta u uglednom američkom časopisu Down Beat bio proglašavan jazz glazbenikom godine. Hrvatsku je publiku oduševio 2. studenog 2006. sa svojim nonetom na Zagreb Jazz Festivalu u kinu Studentskog centra.

Sopran i tenor saksofonist, flautist i skladatelj Dave Liebman rodio se 1946. u Brooklynu, diplomirao je američku povijest na sveučilištu New York, za jazz se zainteresirao na klupskim nastupima Johna Coltranea.

Suradnja s Davisom

Nastupao je u jednoj od prvih fusion skupina, Ten Whewel Drive, što je djelovala istodobno s poznatim Blood Sweat & Tears. Tamo je svirao bariton, tenor i sopran saksofon, flautu i klarinet. Najznačajnije suradnje ostvario je s Elvinom Jonesom i Milesom Davisom.

Sudjelovao je na više od tristo albuma, svirao glazbu posvećenu Johnu Coltraneu, a obožava svirati i Charlesa Mingusa.

‘A Love Supreme’

Saksofonist Ravi Coltrane, rođen 1965. u New Yorku, ime je dobio po slavnom indijskom sitaristu Raviju Shankaru koji je utjecao na rad njegova oca.

Na jazz pozornicu stupio je stidljivo, ne želeći se šlepati na slavi oca i majke Alice Coltrane koja je s velikanom svirala u zadnjem razdoblju karijere, Ravi je kasnije svirao s McCoyem Tynerom, Herbiem Hancocokom, Carlosom Santanom....

Ravi sistematizira i očevu glazbenu ostavštinu pa je sudjelovao u produkciji kompilacijskog CD-a “Legacy” i reizdanja kultnog “A Love Supreme”. ( Davor Hrvoj)

Sonny Rollins

Sretna povijest Festivala

Otkada je Vip Jazz festival stavio Zagreb na jazz kartu svijeta, visoka i ujednačena kvaliteta izvođača je imperativ. Tako je bilo i prošle godine u Lisinskom, kada je nastupio jedan od najvećih jazz saksofonista Sonny Rollins. Iako je prešao osamdesetu godinu života, Rollins je sve očarao svojom zavidnom životnom energijom. U posljednjih pet godina slušali smo i Ron Carter Foursight, Jack Dejohnette Quartet, World Saxophone Quartet, Archie Shepp Quartet...

Pat Martino Trio

Utjecaj indijske tradicijske glazbe i avangarde

Jazz gitarist Pat Martino ima nevjerojatnu životnu priču. Zbog aneurizme u mozgu 1980. izgubio je pamćenje i zaboravio svirati gitaru. Oporavio se uz pomoć prijatelja, preslušavajući sve albume koje je dotad snimio. Na scenu se uspješno vratio 1987.Najutjecajniji jazz magazin Down Beat 2004. ga je proglasio gitaristom godine, a 2006. je objavio album “Remember” u čast najvećem jazz gitaristi svih vremena Wesu Montgomeryju. Upravo je Montgomery svojom virtuoznošću nadahnuo mladog Martina da početkom 60-ih ostavi školu i posveti se jazzu. Karijeru su mu, kao i Montgomeryju, obilježile suradnje s orguljašima Jimmyjem McGriffom, Charlesom Earlandom, Jackom McDuffom. Zaokupljala ga je indijska tradicijska glazba, ali i avangarda, zbog radova i nauka Karlheinza Stockhausena.

Jason Moran And The Bandwagon

Monkov sljedbenik heroj je mlade jazz publike

Jason Moran, 35-godišnji pijanist iz Houstona, glasovir je počeo učiti kao dijete, jazzom ga je zarazio otac, prvenstveno sa snimkama Theloniusa Monka kojeg i danas ističe kao svoj najveći uzor. Svirao je i s Wayneom Shorterom, Donom Byronom, Leeom Konitzom, Christianom McBrideom, Ravijem Coltraneom i Joeom Lovanom. S lakoćom spaja raznolike žanrove. Od Dukea do Prokofjeva, od Monk do Björk, od Bambaate do Brahmsa, radijus je kretanja ovog osebujnog pijanista koji uredno objavljuje po jedan samostalni album godišnje. Down Beat je Morana više godina proglašavao “zvijezdom u usponu”, a u američkom Playboyu 2007. je bio proglašen najboljim jazz umjetnikom godine.( A. Dragaš)

David Murray & Vip Festival Orchestra

Dobitnik Grammyja ravnat će orkestrom Mire Kadoića

Tenor i sopran saksofonist, bas klarinetist, flautist, skladatelj i aranžer David Murray rođen je 1955. u Oaklandu, a školovanje u Los Angelesu plaćao je svirkama po noćnim barovima i klubovima. Jedan je od utemeljitelja i stalni član uglednog World Saxophone Quarteta s kojim je 2005. nastupio na Zagreb Jazz Festivalu, a vodi i vlastiti kvartet, kvintet, oktet i big band. Njegova diskografija broji više od sto trideset albuma koje je snimio pod svojim imenom, prearanžirao je mnogobrojna djela slavnih jazz skladatelja, među ostalima Dukea Ellingtona. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada, a 1989. je dobio Grammyja za najbolju jazz instrumentalnu izvedbu za album “Blues for Coltrane - A Tribute to John Coltrane”. Na 6. Vip Zagreb Jazz Festivalu nastupit će kao saksofonist, ali i dirigent Vip Festival Orchestra koji je ustrojio zagrebački klarinetist Miro Kadoić. ( D. Hrvoj)

The Last Poets

Harlemske legende na kojima se odgojio rap

Nekad radikali crnačkog aktivizma u SAD-u, The Last Poets zadržali su golem utjecaj na reggae i hip hop

I ako u prijevodu “Posljednji pjesnici”, upravo su The Last Poets prvi burevjesnici onoga što ćemo zvati rap. Skupina je formirana u njujorškom Harlemu 19. svibnja 1969., prigodom obilježavanja rođendana Malcolma X-a.

Politički angažman

Svoje su djelovanje zasnivali na idejama afroameričkih aktivista poput Martina Luthera Kinga i u neku ruku bili radikalnije krilo afroameričkih političkih organizacija. Bili su u zatvoru, što zbog odbijanja da idu u rat Vijetnam, što zbog pljački, a vjerojatno i zbog povezivanja s Crnim panterama i govora protiv establišmenta i tadašnjih vlasti SAD-a. Smatra se kako je “spiel” The Last Poetsa, često izvođen samo uz udaraljke, preteča rapa.

Skupinu su utemeljili i prvi su članovi bili Felipe Luciano, Gylan Kain i David Nelson, postava se nadopunjavala, pridruživanjem Abioduna Oyewolea, Umara Bin Hassana, Jalala Nurridina i Suliamna El Hadija.

Nema kompromisa

Tako su i glazbene vidike širili prema jazzu, funku i raznim fuzijama, no politički govor i oštra kritika društva ostale su zaštitni znak njihovih pjesama. Svojim su radovima s konca 60-ih i ranih 70-ih utjecali i na kasnije velike pjesnike reggae glazbe poput Lintona Kwesija Johnsona, i Benjamina Zephaniahe, a defitnivno i na hip-hop lučonoše Public Enemy, Run DMC i NWA.

U novije vrijeme The Last Poets izazvala je pozornost s politički angažiranom rap grupom Black Market Militia, ali i pjesnicima, među ostalima s Britancem Malikom Al Nasirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:07