BLAGDANSKO OZRAČJE

VRHUNSKI UMJETNICI DOČARAT ĆE BOŽIĆNU BAJKU Zagrebačka filharmonija ugošćuje sopranisticu Mariju Kuhar Šošu i Djevojački zbor Zvjezdice

 Srđan Vrančić / EPH

Ne propustite doživjeti posebno blagdansko ozračje i pravu glazbenu čaroliju uz vrhunske umjetnike na Božićnom koncertu Zagrebačke filharmonije. Orkestar Zagrebačke filharmonije ugošćuje dirigenta Mirana Vaupotića, sopranisticu Mariju Kuhar Šošu i Djevojački zbor Zvjezdice, te će zajedno sa solistima iz svojih redova Marinom Zokićem i Mariom Lončarom izvesti skladbe koje će u Vama probuditi pravo božićno raspoloženje: Orašar, izbor iz 1. i 2. suite P. I. Čajkovskog, Koncert za dvije trube i orkestar u C-duru A. Vivaldija, kao i hrvatske tradicionalne te tradicionalne božićne pjesme iz različitih krajeva svijeta.

Orašar je jedno od najljepših klasičnih djela baletne umjetnosti i neizostavan dio svake adventske čarolije. Ono što ljude diljem svijeta oduševljava jest moć ovog remek djela da slušatelja odvede u božićni svijet veselja, raskoši i mašte. Nakon praizvedbe davne 1892. godine glazbeni dijelovi sastavljeni za balet u potpunosti su oduševili i ondašnju publiku, a do danas je Orašar postao jedan od najizvođenijih baleta ikad. Obzirom da je zagrebački advent u znaku Orašara, i Zagrebačka filharmonija je uvrštavanjem ovog djela u repertoar svog Božićnog koncerta, u koncertnom smislu, htjela dati svoj obol genijalnosti Čajkovskijevog skladateljskog opusa koji nas do dana današnjega tako snažno inspirira i motivira.

Koncert za dvije trube i orkestar u C-duru jedno je od najpoznatijih djela trubačke literature i prava je poslastica za ljubitelje barokne glazbe. Djelo je veoma prpošnog i vedrog karaktera, te predstavlja dijalog između dvije trube koji ponekad podsjeća na dječju igru, a svojim toplim ugođajem i karakterom stvara blagdansko raspoloženje. Upravo će Vam takvu muzičku interpretaciju Vivaldijevog djela pružiti vrhunski hrvatski trubači, članovi Zagrebačke filharmonije, koji će se ovaj put predstaviti kao solisti: Marin Zokić i Mario Lončar.

Marin Zokić dugogodišnji je solo trubač Zagrebačke filharmonije, vođa dionice truba i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavao se na Međunarodnoj trubačkoj akademiji u Bremenu kod istaknutih solista, orkestralnih umjetnika i pedagoga, dok je uspješnu karijeru gradio solističkim nastupima uz mnogobrojne hrvatske orkestre. Mario Lončar, prva je truba Zagrebačke filharmonije. Osvajač je brojnih državnih i međunarodnih nagrada, a osim što je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, glazbeno

se usavršavao kroz razne seminare i majstorske tečajeve kod priznatih hrvatskih i svjetskih pedagoga.

Na koncertnom programu Božićnog koncerta Zagrebačke filharmonije naći će se i nekoliko tradicionalnih božićnih pjesama, ali iz različitih krajeva svijeta.

Izvedbom tradicionalne božićne kolede Ščedryk koja se pjeva na badnji dan uoči Božića te za Novu godinu, dat ćemo posvetu ukrajinskoj božićnoj tradiciji. Leroy Anderson skladbom Christmas Festival od najpopularnijih je božićnih tema i pjesama napravio jedinstvenu božićnu uvertiru pripravivši je za izvedbu orkestra kojom nas kroz prepoznatljive melodije i vrhunsku orkestraciju direktno uvodi u božićni duh i raspoloženje. Hrvatska tradicionalna glazba također obiluje prekrasnim božićnim napjevima koji se čuvaju i pjevaju u različitim krajevima Hrvatske, a kao i svake godine, jedno od njih zastupit ćemo u našem koncertnom repertoru.

Zaspi sinek, tradicionalna je božićna skladba podrijetlom iz Hrvatske Kostajnice. Grandiozni završetak koncerta s nadaleko poznatom Feliz Navidad šalje poruku da bez obzir na kojem jeziku čestitali Božić te kojoj kulturi pripadali, jezik Božića razumijemo – svi. Bit će to najljepši završetak koncerta i uvertira u dane koje slijede. Solistički nastup na koncertu imat će hrvatska sopranistica Marija Kuhar Šoša, a orkestru će se pridružiti i Djevojački zbor Zvjezdice, poznat po bogatom repertoaru najljepših božićnih hitova, ali i po tome što svaki, a osobito, božićni koncert, svojim glasovima dodatno pozlate.

Darujte sebi i svojim najmilijima večer prekrasne glazbe i osjetite pravu božićnu idilu 20. prosinca 2019. s početkom u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:10