Slatki pop grijeh 80-ih

YAMMATOVO 2 Klasik engleskog popa ABC uz orkestar 18. studenog u zagrebačkoj Laubi

 Getty Images
I danas su kvalitativno iznad hitova Duran Durana, Spandau Balleta i drugih junoša novog romantizma

Prošle jeseni, na prvo Yammatovo, zabavio nas je Marc Almond ukusnim baroque-pop koncertom s daškom synth-popa iz Soft Cell dana. Bio je to pun pogodak, a tada sam složio i listu izvođača stasalih u 80-ima koji bi i danas sjajno legli za neko Yammatovo. Na toj listi, doduše, nije bilo sastava ABC i to samo zato što nisam bio siguran u kakvoj su formi i rade li uopće, ali ove godine Martin Fry je pod tim imenom objavio “The Lexicon Of Love II”, nastavak kultnog pop albuma iz 1982. godine.

I sada eto objave da će za Yammatovo 2 nastupiti ABC i to uz orkestar kojim će ravnati britanska dirigentica, kompozitorica i glazbenica Anne Dudley, poznata kao članica grupe Art of Noise, dobitnica Oscara za glazbu iz filma “Full Monty!” i suradnica Eltona Johna, Pet Shop Boysa, Marca Almonda, Pulpa i drugih.

Ne, nisu mi se smjeli dopasti ABC, barem iz ideoloških razloga jer pop je i politika, a oni su bili jedni od poster-momaka tačerijanskog prosperiteta koji je radničku klasu bacio u trajnu bijedu, no zavodljivost njihovih orkestracija i smisao za perfektne melodije utemljene na baroque-popu 60-ih te utjecajima Bowieja i Ferryja i danas su kvalitativno iznad hitova Duran Durana, Spandau Balleta i drugih junoša novog romantizma.

Zapravo, nema baš puno boljih pop albuma 80-ih od “The Lexicon of Love” dok i ovogodišnji “drugi dio” ukazuje koliko se Robbie Williams oslonio na ABC kao slatki pop grijeh 80-ih i Martina Fryja, danas zrelog engleskog džentlmena i klasika britanske pop glazbe s finim smislom za autoironiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:56