VRHUNSKA UMJETNICA

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA U (SIGURNIM) ŽENSKIM RUKAMA Ravnateljica Moskovske državne opere dolazi u posjet našem orkestru

 Zagrebačka filharmonija

Orkestar Zagrebačke filharmonije u petak, 22. studenog bit će u (sigurnim) ženskim rukama.

Naime, u posjet orkestru dolazi sjajna ruska dirigentica Alevtina Ioffe, koja je pravo osvježenje u, još uvijek, pretežno muškom dirigentskom društvu.

Ravnateljica, ni manje ni više, nego Moskovske državne opere, maestra Ioffe priznata je dirigentica u rodnoj Rusiji gdje redovno ravna prestižnim orkestrima poput Ruske filharmonije, Krasnodarskog simfonijskog orkestra, Ruskog nacionalnog orkestra, a zbog širokog opernog repertoara često dirigira opernim produkcijama diljem Rusije i svijeta, uključujući i nedavne debije u Berlinskoj i Bavarskoj državnoj operi.

Posebno je zapažen njen rad s mladom publikom - kao glazbena ravnateljica Baletnog teatra za mladu publiku koji nosi ime po još jednoj izvanrednoj ženi – prvoj ženskoj direktorici opere u Rusiji - Nataliji Sats, na pozornicu Baletnog teatra postavila je, i vodila brojne produkcije za djecu: mjuzikl Život i nevjerojatne pustolovine Olivera Twista Aleksandra Čajkovskog, opere Princ Igor Aleksandra Borodina i opere Jestive bajke prema tekstu poznate ruske spisateljice Marie Traub, kao i brojne druge...

Uz dirigenticu Ioffe, solistički dio koncerta također će pripasti jednoj dami.

Violinisticu Karen Gomyo ugledni list Chicago Tribune opisao je kao „vrhunsku umjetnicu istinskog glazbenog majstorstva, vitalnosti, sjaja i intenziteta.“

Izvedba Čajkovskijevog Violinskog koncerta na Stradivarijevoj violini iz 1703. godine, u rukama audio i vizualno čarobne Karen, bit će zasigurno poseban glazbeni doživljaj večeri.

Dvije sjajne žene i profesionalke, maestra Ioffe i violinistica Karen Gomyo udružit će glazbene snage s našim orkestrom.

Publika u Dvorani Lisinski uživat će u simfonijskoj pjesmi Smrt i preobraženje Richarda Straussa, Tristanu i Izoldi Richarda Wagnera te uvertiri Zora nad rijekom Moskvom iz poznate opere Hovanščina Modesta Petroviča Musorgskog.

Budite dio kreativnog spoja glazbene umjetnosti i za kraj tjedna počastite se dobrom atmosferom i opustite se uz provjereni „recept“ – glazbu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:48