KULTURNI PROJEKT

ZAGREBAČKI FILHARMONIČARI U RIMU Gostovanjem u 'vječnom gradu' bit će obilježen početak hrvatskog predsjedavanja Europskom unijom

 Marko Todorov / CROPIX

Gostovanjem Zagrebačke filharmonije u vječnom gradu Rimu 23. siječnja 2020. bit će obilježen početak Hrvatskog predsjedavanja Europskom unijom, ali i dugogodišnje prijateljstvo gradova-prijatelja Zagreba i Rima.

Bit će to prvi u nizu kulturnih projekata koji se planiraju provesti u nekoliko glavnih gradova članica Europske unije, a s ciljem predstavljanja Lijepe naše i obilježavanja predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine.

U koncertnoj dvorani Auditorium veličanstvenog povijesnog i arhitektonskog zdanja Academie Santa Cecilie u Rimu, pred auditorijem koji broji impresivnih 2800 mjesta, Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Dawida Runtza s violinističkim čarobnjakom Robyjem Lakatosem i njegovim ansamblom te uz solističke nastupe mladih perjanica (budućnosti) hrvatske glazbe: pijanista Ivana Krpana i Mije Pečnik, Hrvatska će nesumnjivo biti predstavljena u najboljem svijetlu.

U skladu s misijom čuvanja i njegovanja hrvatske glazbene baštine, Zagrebačka filharmonija će i na ovom međunarodnom gostovanju u koncertnom programu zastupiti djela hrvatskih skladatelja pa će se tako Bersina Idila za orkestar, Velika Poloneza u C-duru Vatroslava Lisinskog, kao i Devčićeva Poskočnica iz Istarske suite, iz Rima daleko (pro) čuti europskim putevima glazbe.

Roby Lakatoš senzacija je gdje god se pojavi. Brzi (a kažu i najbrži) prsti kojima vješto i sigurno prebire po violinskim žicama priskrbili su mu naziv Đavoljeg guslača, ali i stajaće ovacije oduševljene publike posvuda. Zajedno sa svojim ansamblom, s osobitim zanosom i nevjerojatnom lakoćom hvata se u koštac s violinskim djelima velike virtuoznosti. Upravo takvima će imati priliku svjedočiti i svi okupljeni u Rimu 23. siječnja.

Narodna poslovica da jabuka ne pada daleko od stabla još se jednom pokazala točnom u slučaju pijanista Ivana Krpana. Ipak, potomak glazbeničke obitelji Krpan, koja je generacijama izvrsnih glazbenika zadužila hrvatsku glazbu, gradi vlastiti put prema izvrsnosti. Ivan Krpan prvi je hrvatski pijanist koji je osvojio 1. mjesto na velikom, prestižnom i važnom pijanističkom natjecanju Ferrucio Busoni. Činjenica da je Ivanu tek 20i koja godina govori nam da možda upravo on piše novu povijest obitelji.

Osim toga, Ivan Krpan Mladi je glazbenik 2016. godine Zagrebačke filharmonije koji tako slijedi dugogodišnju tradiciju ove Nagrade koja je na svjetske koncertne pozornice „otisnula“ mnoge hrvatske glazbenike koji pronose glas o maloj zemlji velikih talenata.

Osamnaestogodišnja Mia Pečnik u svojoj je profesionalnoj karijeri dosad ostvarila puno toga: debitantski nastup sa Zagrebačkom filharmonijom u 16. godini, koji joj je priskrbio i poziv da sa zagrebačkim filharmoničarima s velikim uspjehom nastupi i na koncertnom gostovanju u dalekom Kuwaitu. Na najprestižnijoj američkoj glazbenoj adresi, njujorškom Carnegie Hallu već je debitirala, u ožujku 2019. godine. U izvedbi Beethovenovog 3. koncerta za klavir i orkestar u Es – duru još će jednom, uz veliki orkestar, predstaviti svoju izvrsnost , a onda i glazbene boje hrvatske budućnosti, ovaj put pod svijetlima koncertne pozornice vječnog grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:34