'LOVRO VON MATAČIĆ'

Završnica natjecanja mladih dirigenata na Muzičkoj akademiji

Lovro von Matačić
 Wikipedia
 

Od 5. do 10. listopada u Zagrebu će se održati Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić.

Utemeljeno 1995., na desetu obljetnicu smrti naznačajnijeg hrvatskog dirigenta u povijesti, natjecanje se održava svake četiri godine u organizaciji Fonda Lovro i Lilly Matačić, a ove su mu godine partneri Hrvatska radiotelevizija, zagrebačka Muzička akademija i koncertna dvorana “Vatroslav Lisinski”.

Kruna djelatnosti

Fond Lovro i Lilly Matačić dosad je surađivao u brojnim aktivnostima vezanim uz Matačićevo ime poput objavljivanja nosača zvuka, otvaranja spomen-sobe u njegovoj rodnoj kući na Sušaku, na Danima Lovre Matačića osnovne glazbene škole u Omišu i dr. Jedan od najvećih projekata bila je Monografija “Matačić” muzikologinje dr. Eve Sedak. Međunarodno natjecanje mladih dirigenata kruna je djelatnosti Fonda, o čemu svjedoči veliki interes natjecatelja iz cijeloga svijeta.

Šestorka u finalu

Ove godine prijavilo se čak 139 kandidata, od kojih 16 odabranih na temelju videosnimki ulazi u drugu etapu koja se odvija u dvorani “Blagoje Bersa” Muzičke akademije nakon koje šest natjecatelja nastupa u završnoj trećoj. Izvedbom triju obaveznih skladbi te jedne sa zadanog popisa borit će se za tri mjesta u finalu, uz potporu Simfonijskog orkestra HRT-a u dvorani “Lisinski”. U žiriju ovogodišnjeg natjecanja bit će istaknuti glazbenici Leo Samsma, Bridget Canniere, Zoran Juranić i Sreten Krstić pod predsjedanjem maestra Marka Letonje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:11