SENZACIJA

ZVJEZDANI DANI HRVATSKOG PIJANISTA Matej Meštrović u njujorškom Carnegie Hallu praizvodi svoju 'Dunavsku rapsodiju'

 Nikša Duper / HANZA MEDIA
 

Još mu se klavir nije “ni ohladio” od transkripcije i albuma Vivaldijeva “4 Seasons For 3 Pianos” u izdanju američkog PARMA Recordingsa (uvršten na Spotify listu 50 klasičnih izdanja, dobitnik srebrne medalje Billboardova Global Music Awardsa), a potom i koncerata na kojima je isto djelo izvodio s Matijom Dedićem i Hakanom Ali Tokerom, a našem pijanistu i skladatelju Mateju Meštroviću stigao je poziv za nastup 15. travnja 2018. godine u Carnegie Hallu.

Nije Meštrović prvi hrvatski glazbenik koji nastupa u toj prestižnoj njujorškoj dvorani, no doista je posebno što će uz djela Evansa, Taylora i Beckhama u njoj praizvesti i vlastitu “Dunavsku rapsodiju” u pratnji Distinguished Concert Orchestra pod ravnanjem Mirana Vaupotića, ujedno project directora u PARMA Recordingsu.

Poziv Meštroviću upućen je od Distinguished Concerts Internationala New York (DCINY) koji stoji i iza organizacije nastupa velškog kompozitora Sir Karla Jenkinsa, američkog skladatelja Erica Whitacrea čiji je ovogodišnji nastup u Carnegie Hallu (8. travnja) BBC Music već proglasio “prvim koncertnim izborom na Sjevernoameričkom kontinentu”, uglednog dirigenta Jonathan Griffitha te niza drugih istaknutih glazbenika i skladatelja. Zanimljivo, Griffith će 9. veljače u Lisinskom dirigirati Zagrebačkom filharmonijom u sklopu proslave Kineske nove godine. Na tom koncertu gostuje i niz kineskih glazbenika, a tom će prigodom Meštrović praizvesti i “Kinesku rapsodiju” za kojom će tijekom godine uslijediti i “New England Rhapsody”. Potonja bi svjetlo dana mogla ugledati i kao snimka za PARMA Recordings s kojom Meštrović uskoro potpisuje ekskluzivni ugovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:53