FESTIVAL U ISTRI

INDIREKT PREDSTAVLJA ART I KNJIŽEVNI LINE UP Dio impresivnog programa bit će i oslikavanje batane, tradicionalne savudrijske brodice

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 26.04.2019. u 14:31

Tanja Šuflaj

Broj sedam nerijetko se spominje kao broj savršenstva, kao broj koji u sebi čuva čaroliju. I baš se pod tim rednim brojem događa novo izdanje umaškog festivala Indirekt od 6. do 8. lipnja, koji već toliko godina uspješno spaja nezavisnu glazbu, umjetnost i književnost. Sve to ove godine plovit će i valovima koji okružuju Savudriju, mjesto gdje se festival sad već tradicionalno održava.

'Indirektna' galerija u Danteovoj ulici dobit će pojačanje

Indirekt festival ove je godine na posebnoj umjetničkoj misiji, onoj koju je započeo prije sedam godina, a koja je kulminirala na peti rođendan festivala, tad odajući počast Marinu Cettini, likovnjaku i galeristu koji je Umag '90-ih godina pretvorio u centar suvremene umjetnosti. Njegova galerija Dante bila je prva i do današnjeg dana najvažnija privatna galerija suvremene umjetnosti na području bivše Jugoslavije - ali danas su njezina vrata zatvorena. No u ulici koja nosi Danteovo ime izdigla se galerija na otvorenom, galerija čije su ogoljene i oronule zidove kroz četiri godine oslikavali umjetnici Indirekt festivala.

Nakon završenog ciklusa "Božanstvene komedije", ove godine svoj će doprinos ‘indirektnoj’ galeriji dati Nenad Cizl (Slovenija) i Lav Paripović (Zagreb) - suvremeni umjetnici današnjice. Grafički dizajner i ilustrator Nenad Cizl onaj je koji se najčešće služio digitalnom ilustracijom, no sve više i češće zalazi u ove “offline” sfere unutar čijih će zidina oslikati i jedan umaški zid. Njegova ilustracija dodat će još jednu kockicu u mozaiku o Marinu Cettini, a važno je napomenuti kako ta kockica sa sobom nosi i brojne nagrade, poput one Bijenalea slovenskih vizualnih komunikacija Brumen. Cizlu se pridružuje domaćoj likovnoj sceni poznati akademski slikar Lav Paripović, iza kojega je šest samostalnih te brojne skupne izložbe, a ispred njega umaška fasada koja će oživjeti njegovim potezima kista. Poznato je da Paripović preferira stvarne motive u svojim slikama, a što će prevladati u Umagu - saznat ćete u lipnju.

Savudrijska batana - umjetnost koja plovi

Oslikavanje kulturne znamenitosti Istre, savudijske batane, novi je koncept umjetničkog dijela Indirekt festivala koji nastoji fokus prebaciti na kulturnu baštinu kulturom prepune županije. Festivalu je na raspolaganje batanu (tradicionalnu savudrijsku brodicu) dala Udruga ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti "Savudrijska batana - batana Salvorina", koja je ujedno i restaurira. Dašak tradicije oslikat će umjetnik Ivan Oštarčević koji će reinterpretirati povijest i tradiciju Savudrije, mjesta koje čuva i jedan od najstarijih svjetionika u zemlji. 

Nulti dan festivala 06. lipnja 2019., sprema se otvorenje izložbe umaške umjetnice Jelene Kovačić u MMC galeriji, umjetnice koja je, osim u Hrvatskoj, izlagala i u Sloveniji, Velikoj Britaniji, Španjolskoj te Bugarskoj.

Jaka umjetnička strana Indirekta zadire i u novigradski Muzej Lapidarium

U sklopu sad već tradicionalnog zagrijavanja za ljetni dio festivala u Umagu, Indirekt je pripremio još jedno Warm-up izdanje u Muzeju Lapidarium u Novigradu, koje će se ove godine simbolično održati na Međunarodni dan muzeja.

Ovogodišnje izdanje uzbudljivog Warm-up programa okrunit će troje mladih i renomiranih umjetnika suvremene hrvatske likovne scene. Bojan Mrđenović (Zagreb), fotograf koji će se predstaviti serijom radova "Budućnost", čiji prostori odišu slojevima društvenih te ideoloških promjena, i slikar Igor Taritaš (Zagreb) čiji radovi "Otuđeni prostori" subliminalno progovaraju o simptomu današnjeg društva i vremena u kojemu živimo. 

Ovim umjetnicima mlađe generacije pridružit će se i jedan od najpromenentnijih hrvatskih ilustratora Dominik Vuković (Zagreb), koji će publiku svojim svojstvenim autorskim pristupom oslikavanja murala, kroz igru djetinjstva i uspomena, vratiti u neočekivane dijelove novigradske prošlosti.

Osim umjetničkog dijela, Indirekt festival predstavlja i književnu grupu 90+, točnije šestero njihovih predstavnika i predstavnica. Oni su Josip Razum, Lara Mitraković, Martin Majcenović, Vigor Vukotić, Lana Bojanić i Ema Pavlović. A svu umjetnost, književnost, nezavisnu glazbu i misao sadržava festival koji podržava i cijeni i sve one koji nastoje tradiciju održati kroz svoje nezavisne ili craft vinarije, pivovare, destilerije ginova i tonika. Na tom putu od početka su uz njih Grad Umag i Turistička zajednica Istarske županije kao vjerni partneri i velika podrška.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo