PERFORMANS U RIJECI

Janez Janša priveden jer je hrvatsku zastavu izrezao na komadiće

 Igor Sambolec/CROPIX

Performer i kazališni umjetnik Janez Janša te predsjednik Udruge riječke Drugo more Davor Mišković privedeni su u petak poslijepodne u policiju na obavijesni razgovor zbog incidenta s hrvatskom zastavom, koji se dogodio tijekom Janšinog performansa u ponedjeljak.

Janša je Riječanin sa slovenskom adresom, pravim imenom Emil Hrvatin, koji je čin rezanja zastave izveo na otvorenju riječkog festivala "Zoom" u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Taj dio performansa sastojao se u tome da je autor, uz upute "Sram vas je vašeg naroda. Uzmite škare i razrežite zastavu. Komade ostavite na podu", pozvao publiku da sudjeluje u rezanju hrvatske zastave. Publika se odazvala i zastava je, naravno, završila u komadićima.

Dan nakon toga, oglasio se riječki performer Krešimir Mustać, koji je sazvao pressicu da bi obavijestio javnost da je podigao kaznene prijave protiv autora Janše, organizatora festivala, udruge "Drugo more", kao i MMSU-a gdje se sve to održalo. Mustać je, inače, prije par godina skrenuo pažnju medija na sebe, najavivši na konferenciji da će u sklopu jednog svojeg performansa pušiti marihuanu.

Zatražio je dozvolu od policije za posjedovanje marihuane u umjetničke svrhe, no nije ju dobio, već je zaradio prekršajnu prijavu. Mustać je, inače, prisustvovao Janšinom performansu te je, kako navode svjedoci, i sam sudjelovao u rezanju zastave. Kaznenu prijavu pokušao je opisati kao umjetnički čin, no cijeli je slučaj krenuo u nepredviđenom smjeru.

Nakon što je Mustać završio u medijima, reagirala je i policija. U petak su posjetili su MMSU kako bi napravili uviđaj, a nakon odnošenja dijelova zastave, privedeni su i Janša i Mišković. Oglasio se i lokalni HDZ, koji je osudio Janšin umjetnički čin.

Janšin odvjetnik Ljubiša Drageljević Mustaćevu je prijavu nazvao “raritetom” i “karikaturom”, s obzirom da je podnosi umjetnik koji tuži kolegu zbog detalja iz njegova djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:07