PREMIJERA U TREŠNJI

A JE TO! UŽIVO! Legendarni češki majstori Pat i Mat putuju na Jadransko more u novom kazališnom komadu Marija Kovača

 Rea Brčić
Jonny Hoskins glumce je podučio klaunovskom scenskom pokretu po metodi Jacquesa Lecoqa, a domaća tvrtka Dok-ing pobrinula se za izradu pravog električnog automobila istovjetnog onome iz crtića

Posljednjih osam mjeseci nastajala je predstava prema kultnom češkom animiranom serijalu 'A je to!' (koji ove godine slavi 40. obljetnicu!), kao koprodukcija umjetničke organizacije Nu:Write Theatre Festival Zagreb i GK Trešnja, nakon otkupa prava na likove od praškog studija Patmat film.

Predstava, namijenjena svim generacijama, oživljava i ponešto zaboravljene vrijednosti, ponajviše "uradi sam" duh kojeg je nekoć posvud bilo. U vrijeme instant-rješenja i kupnje gotovih proizvoda kratkog vijeka trajanja, Pat i Mat, kućni majstori i glavni likovi 'A je to!', podsjećaju na vještine rješavanja kvarova, nezgoda te izrade potrebnih predmeta vlastitim rukama, na maštovit, a u njihovom slučaju počesto i nespretan i kompliciran način, ali uvijek uz vedar i optimističan pogled na život.

Uz stilizirani pokret, kakav koristi i stop-animacija vjerno prenesena na daske, predstava, koju redateljski i dramaturški potpisuje Mario Kovač, ima bazičan i duhovit zaplet, kao i u originalnom crtiću. Naime, smotani, ali i dovitljivi najbolji prijatelji i susjedi, Pat i Mat oduševe se ljepotama hrvatskog Jadrana gledajući televizijsku reklamu pa odluče krenuti automobilom na more.

Pata i Mata utjelovit će glumci Asim Ugljen i Marko Cindrić, a premijera predstave 'A je to!' održat će se 13. svibnja u 19 sati u Gradskom kazalištu Trešnja.

Osim prepoznatljivih glazbenih tema iz originalne serije, skladatelja Petra Skoumala, nagrađivani hrvatski autor scenske glazbe i oblikovatelj zvuka Tomislav Babić ovu je predstavu obogatio novim temama i duhovitim songovima, a Jonny Hoskins, engleski redatelj scenskog pokreta i profesor glume i pokreta na akademiji Arts University of Bournemouth, glumce je podučio klaunovskom scenskom pokretu po metodi Jacquesa Lecoqa. Likovni identitet potpisuje scenograf i kostimograf Davor Prah, a inovativna domaća tvrtka Dok-ing pobrinula se za izradu pravog električnog automobila istovjetnog onome iz crtića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:57