KREACIJA I KARIKATURA

ANJA ŠOVAGOVIĆ DESPOT OTKRILA NAM JE ŠTO SVE RADI ZBOG NOVE ULOGE: 'Slažem se da ovo nije priča o Paris Hilton premda nemam pojma tko je ona'

 Darko Tomas / CROPIX
 

Anja Šovagović Despot u Histrionskom domu priprema ovih dana predstavu “Famozna Florence” čija bi premijera trebala biti počekom iduće godine. Riječ je o komadu prema istinitoj priči o američkoj sopranistici Narcissi Florence Foster (1868. - 1944.), koja je postala slavna jer zapravo nije znala pjevati, jer je bez srama falšala. Anja Šovagović i sama je bila iznenađena kada ju je redatelj Krešo Dolenčić nazvao neposredno poslije premijere predstave “Glorious!”, koju je režirao u Mariboru, i vikao u slušalicu kako je ansambl polučio ogroman uspjeh i kako bi isti tekst trebalo raditi u Zagrebu.

- Naravno da sam već bila odgledala film s Meryl Streep i Hughom Gruntom, a i znala sam ponešto o toj slavnoj opernoj pjevačici koja je, unatoč nedostatku sluha, rasprodala Covent Garden i zauvijek ostala zapisana u povijesti glazbe jer je snimila i nekoliko ploča svojih interpretacija najznačajnijih i najveličanstvenijih opernih arija. A posebno me razveselilo što predstavu radimo u Histrionskom domu, zahvaljujući Zlatku Vitezu, koji je prepoznao potencijalni hit - govori Anja Šovagović, koju je ulozi privukla upravo ta samosvijest i odsutnost bilo kakvog preispitivanja i sumnje u talent za koji je Florence bila sigurna da ga ima u neograničenim količinama.

Kreacija i karikatura

- Glazbeni talent, kakvim ga kritičari zamišljaju, nije imala. Radi se, naime, o stvarnoj osobi čije su ploče dostupne za slušanje. Međutim, životni talent, radost i uzbuđenje koje ju je obuzimalo pri svakoj novoj ideji o nastupu koji je pripremala činili su jekarizmatičnom osobom koju su i ismijavali i obožavali. Nema umjetnika na svijetu koji o sebi ne razmišlja i kao o vrhunskom talentu i kao o potpunom i beznadnom netalentu. Pa se uvijek i iznova pitamo, što umjetnika čini umjetnikom i koliko je tanka ta granica između kreacije i karikature - razmišlja prvakinja DK Gavelle i supruga nacionalnog prvaka zagrebačkog HNK Dragana Despota.

Zbog uloge Florence dva mjeseca odlazi na satove vokalne tehnike kod Martine Tomčić. Mjuzikl o Florence pod naslovom “Glorious” prošao je svjetske pozornice i valja poslu pristupiti ozbiljno.

- Martina je vrhunska pedagoginja, a ima i ozbiljan glumački nerv pa se zabavljamo. Trudim se, za sada, pjevati čisto i pošteno, no unatoč svom trudu, falšam prirodno i uglavnom se osjećam nesposobnom i krajnje lošom pjevačicom, ali me taj osjećaj uopće ne brine, dapače, prepuštam mu se sa zadovoljstvom. Ono što je intrigantno u ulozi je beskrajna ljubav prema pjevanju, kao što su i beskrajno zanemarene note i točnost intonacije. Čovjek se osjeća slobodno kao ptica uživajući u vlastitoj nemoći - poentira.

Zagreb, 010716
Hrvatsko narodno kazaliste, Trg marsala Tita 15.
Dodjela godisnjih nagrada za najbolja glumacka, operna i baletna ostvarenja u protekloj sezoni i svecani koncert
Ronald Gorsic / CROPIX
Na fotografiji: Anja Šovagović Despot, Dragan Despot.

Prave komedije

Po Kreši Dolenčiću, priča o Florence govori o ženi koja je svojim uvjerenjem potaknula ideju da svijet ne mora biti perfektan, da možemo uspjeti i ako nismo najbolji i najsavršeniji. I to, vjeruje redatelj, nipošto nije priča o Paris Hilton, priča o tome kako su diskografska industrija i mediji od bezličnog antitalenta stvorili dosadnu zvijezdu.

- Slažem se da ovo nije priča o Paris Hilton premda nemam pojma tko je ona - kaže Anja Šovagović Despot.

Ovo je drugi put nakon “Kolovoza u okrugu Osage” da igra ulogu koju je prethodno u filmu utjelovila Meryl Streep. I još joj je partner isti kao u “Kolovozu“. Florenceina dečka igra Zoran Gogić.

- Ha ha ha... eto, za mene je dragocjeno to što mogu kroz ulogu koju je odigrala Meryl Streep i kroz njezinu prizmu i autoritet složiti mozaik koji se zove Florence. Svaka uloga ove velike glumice je glumačka lekcija. U ‘Latinoviću’ kojeg je u Gavelli režirao Zlatko Vitez Gogić i ja bili smo direktni partneri, u ‘Zločinu i kazni’ glumimo Katarinu Marmeladovu i Semjona Zahariča Marmeladova, muža i ženu, a u ‘Kolovozu u okrugu Osage’ Gogić je Beverly Weston, muž samoubojica i ‘notorni alkoholičar preko pedeset godina’, kako o njemu s neskrivenim divljenjem progovara njegova žena Violet Weston u mojoj interpretaciji. Prije nekoliko dana, na Dan kazališta, ispred blagajne Gavelle bio je red za karte skroz do Ilice. Nema ništa ljepše za nas glumce od prepunog gledališta, a evo, već sedamdesetak predstava “Kolovoza” igramo pred krcatim gledalištem, praćeni ovacijama - govori o uspjehu predstave. Kritičarku koja će naprašiti Florence u predstavi igra Marija Sekelez.

- Sekelez je najbolji izbor! Kako još samo čitamo tekst, jedva čekam da se premjestimo “u prostor” pa ćemo vidjeti kako će nas prava temperatura inspirirati za obračun! -veli.

Nakon odlaska s mjesta predsjednice Nadzornog odbora HRT-a Anja Šovagović kaže da nije uspjela predahnuti od televizijskih i saborskih previranja.

- Još nismo dobili rješenje o razrješenju pa možda neki misle da mi i dalje zapravo radimo! Ne znam kako bih nazvala taj žanr, ali bojim se da nije komedija. Zbrisala sam u teatar jer su jedino tamo prave komedije moguće- kaže.

Blamaža komšije
Zagreb, 060517.
Trg bana Josipa Jelacica 2/1.
Anja Sovagovic, filmska i kazalisna glumica.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Novi Nadzorni odbor nije izabran.

- Eto, nisam sigurna radi li se o nesposobnosti i neznanju ili manipuliranju s javnošću. Vjerojatno i jedno i drugo. Bivši predsjednik Odbora za medije obećao je izbor novog NO-a u roku od dva mjeseca. Evo, teče i peti mjesec u kojem novi NO HRT-a nije izabran. Pitam se kako će HRT donijeti godišnji program rada i tko će usvojiti financijski plan za iduću godinu kad je, po zakonu o HRT-u, upravo to dužan učiniti NO. HRT ne može poslovati bez financijskog plana, a Vijeće za elektroničke medije ne može bez njega vršiti nadzor sukladno Zakonu, što znači da se u pitanje dovodi sudbina tri tisuće zaposlenika HRT-a. Europska komisija s pravom može Ministarstvu kulture postaviti pitanje kako se koriste sredstva državne potpore, mjesečne pristojbe koju svi plaćamo, a koju u ovom času nitko ne nadzire. U to da se stvari neće pomaknuti uvjerio me i tekst u Jutarnjem, u kojem piše kako jedan od predloženih kandidata Saboru na izglasavanje ni na koji način ne može biti član NO-a jer je član Državnog sudbenog vijeća, a po Zakonu o HRT-u te su dvije dužnosti nespojive. Očekivala sam od novog predsjednika Odbora za medije da će poznavati osnovne točke Zakona o HRT-u i zaustaviti blamiranje zastupnika koji pripadaju vladajućoj koaliciji i podižu ruku po partijskoj direktivi pa kad im već savjest nije čista, da je barem čista direktiva. Ali davno je već Matoš konstatirao ‘da se komšija blamirao kršeć jasni smis’o ugovora’ - poziva se na barda.

Na Ljetnim igrama glumila je barunicu Castelli u “Gospodi Glembajevima”.

- Četverosatnu predstavu igrali smo na najvećim vrućinama i u bizarnim okolnostima. Proces me iscrpio. Nakon svih društveno-političkih skandala računala sam na odmor. Ali Dolenčić je izmanipulirao moju potrebu za odmorom i dao mi ulogu uz koju ću najljepše pobjeći u maštu.

Gledala je u međuvremenu i bratovu predstavu.

- “Tesla Anonimus” je odlična predstava. Između sna i struje, i na svjetlu i u mraku. Poetična i afirmativna, melankolična, a snažna. Sjajni glumci i izvrstan redatelj (koji to ne želi biti). Jedina moja zamjerka upućena je direkciji. Grandioznost teme, intima scenskog izraza i duhovito poigravanje karakterima nesputanije bi zaživjeli na velikoj sceni - iznijela je mišljenje o predstavi Filipa Šovagovića. U kakvoj bi je idućoj ulozi volio vidjeti suprug Dragan Despot.

- Njemu je dovoljna uloga koju igram kod kuće kao njegova žena - nasmijala se na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:11