KAZALIŠTE ONLINE

BESPLATNI KAZALIŠNI FESTIVAL Više od 45.000 posjetitelja pogledalo 25 naslova. Ovaj vikend slijede hitovi Komedije i Kerempuha!

Don Giovanni
 Emica Elvedji / CROPIX
U mjesec dana prikazali smo predstave iz desetak hrvatskih kazališta, a pridružuju se i nova. Na online festivalu imamo od klasika i lektirnih pisaca, hrvatskih autora, hit-predstava do glasovitih opera

Besplatni kazališni online festival na www.jutarnji.hr, na kojem sudjeluje desetak kazališta iz cijele Hrvatske i na kojem je do danas prikazano 25 naslova, ostvario je do sada više od 45 tisuća posjetitelja, odnosno pregleda.

Zahvala kazalištima

Iako je besplatno online prikazivanje neusporedivo s gledanjem predstava uživo, za ilustraciju valja reći da niti jedna hrvatska pozornica u mjesec dana, kad bi i svaki dan davala predstavu, ne bi mogla ni blizu dosegnuti brojku od 45 tisuća posjetitelja, što upravo govori o interesu publike za kazalište i o činjenici koliko im ono nedostaje u vrijeme zabrane rada pozornica. Ono što, primjerice, znamo iz praćenja reakcija publike online kazališnog festivala jest da su mnogi čak istu predstavu koju su gledali u kazalištu išli ponovno gledati kada smo je počeli prikazivati online.

Na festivalu su dosad sudjelovali Dramsko kazalište Gavella, ZeKaeM, Kazalište Marina Držića, HNK Osijek, HNK Varaždin, HNK Split, CeKaTe, Zagrebačko kazalište lutaka, Dubrovačke ljetne igre, Satiričko kazalište Kerempuh, a uskoro će nam se pridružiti još neka važna kazališta, kao i postojeći sudionici s novim naslovima.

Zahvaljujemo svim kazalištima i kazališnim festivalima iz cijele zemlje koji su besplatno ustupili svoje snimke te u suradnji izabrali naslove za prikazivanje, tako da se u ponudi može naći predstava za svačiji ukus i interes. U ponudi besplatnog online kazališnog festivala od 20. ožujka imamo naslove kanonskih, klasičnih i lektirnih pisaca, poput Molièrea, Voltairea, Krleže, Manna, Držića, Shakespearea, Sofokla, Vojnovića, Dostojevskog, ali i novih hrvatskih dramatičara i pisaca, poput Tene Štivičić, Ivana Vidića, Ante Tomića i Damira Karakaša, čiji će se “Blue Moon” u Kerempuhovoj izvedbi prikazati u nedjelju u 21 sat.

Ivan Posavec
Blue Moon

Dan prije bit će prikazan “Bljesak zlatnog zuba” Mate Matišića u izvedbi kazališta Komedije.

Vodeći naslovi

Na našem besplatnom online kazališnom festivalu na repertoaru su i opere, Verdijev “Trubadur” splitskog HNK s kojim smo slavili 22. rođendan Jutarnjeg lista, Mozartov “Don Giovanni” osječkog HNK, a od glazbene ponude i Uskrsni koncert osječkih glazbenika. Tu je i “Čarobna frula” Zagrebačkog kazališta lutaka, prva lutkarska režija Kreše Dolenčića s matricom na kojoj su snimljeni glasovi naših proslavljenih opernih pjevača.

Mjesec dana od početka online festivala iskristalizirali su se i glavni online kazališni hitovi: Gavellini “Umišljeni bolesnik”, “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja”, “Rikard III.” i “Amadeus”, Kerempuhovi “Traži se novi suprug” i “Ustav Republike Hrvatske”, ZeKaeM-ovi “Noćni život i “Čarobni brijeg”, “Nemreš pobjeć od nedjelje” Kazališta Marina Držića, kao i “Čini barona Tamburlana” HNK Varaždin.

Teatri izvan Zagreba

Daleko najgledanija predstava dosad na online festivalu je Gavellin “Umišljeni bolesnik”, koja je početkom ovog tjedna imala 8350 pregleda, ali je i najdulje dostupna na festivalu, može se gledati na www. jutarnji.hr od 20. ožujka. Kad se analizira gledanost po danu, najviše publike u samo jednom danu ostvarili su “Ustav RH”, “Traži se novi suprug”, zatim “Umišljeni bolesnik”, “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja” i “Noćni život”.

Danas prikazujemo Vojnovićev “Suton” Kazališta Marina Držića, koje s više naslova sudjeluje na našem online festivalu, budući da je ovo prilika da se zagrebačka publika upozna s repertoarom kazališta iz manjih sredina, kao što i gledatelji iz manjih kazališnih sredina sada imaju priliku pogledati velike zagrebačke predstave i one s nacionalnih kazališnih festivala. U idućim danima našem besplatnom online festivalu pridružit će se kazalište Komedija iz Zagreba, koje je pretrpjelo velike štete u potresu na upravnoj zgradi koja je dobila crvenu oznaku i zgradi pozornice u kojoj je niz unutarnjih šteta. Kazalište čije ćemo predstave uskoro također online pokazati je i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:31