ŠTEDNJA NA FESTIVALIMA

Brijunima ovog ljeta manje novca nego Zagvozdu

Značajan dio sredstava kazalište Ulysses ranijih je godina dobivalo od Grada Zagreba, koji mu ove godine neće dati ni kune

Nedavno se Gordana Vnuk, voditeljica Eurokaza, poznatog zagrebačkog kazališnog festivala koji ove godine slavi četvrt stoljeća, požalila da praktički ne može raditi jer joj je Gradski ured za kulturu dotacije potkresao za još trideset posto, a i Ministarstvo kulture dalo je osam posto manje novca.

Država je u nas skupa, a kultura je u njoj ako ne zadnja onda zacijelo predzadnja rupa na svirali. Na stranu sad to što se u njoj novac troši neracionalno i što stalno zaposleni u kulturi praktički ne znaju za otkaze, ljetni, osobito jadranski festivali, oduvijek su njezin zaštitni znak a reklo bi se i turistički potencijal. Među njima, najznačajnije, i najstarije, jesu Dubrovačke ljetne igre koje će, umjesto uobičajenih šest, od države dobiti četiri milijuna i 650 tisuća kuna.

Po neslužbenim podacima iz Ministarstva kulture, dotacije su značajno smanjene i za drugi najvažniji ljetni festival, Splitsko ljeto, koje će umjesto dosadašnjih 2,6 dobiti 1,6 milijuna kuna. Najmlađi ako ne i najmanji ljetni festival u većim gradovima na Jadranu otprije nekoliko godina ima i Rijeka. Riječke ljetne noći, u svom osmom izdanju, dobit će od države ove godine umjesto i dosad skromnih 300 tisuća kuna samo 120 tisuća kuna. Najlošije je pak od sviju u javnosti razvikanih ljetnih destinacija prošla ona brijunska. Kazalište Ulysses Rade Šerbedžije i prijatelja dobit će ove godine od države samo 70 tisuća kuna, manje čak i od Festivala glumca u Zagvozdu, za koji je Ministarstvo kulture ove godine predvidjelo 80 tisuća kuna. Dakako, značajan dio novca za ljetne festivale odvaja i Grad Zagreb. On obično financira programe koji stižu iz metropole, primjerice, nastupe Zagrebačke filharmonije na Dubrovačkim ljetnim igrama. Vidjeli smo na primjeru Eurokaza da je i ta metropolska slavina zavrnuta, pa tako, primjerice, Kazalište Ulysses, koje je prethodnih godina od Zagreba dobivalo i po četvrt milijuna, sada neće od Grada dobiti ni kune.

O raspodjeli oskudnog kolača pri Ministarstvu kulture odlučuje Vijeće za scenske umjetnosti, čije je članove imenovao prethodni ministar kulture, mr. Božo Biškupić.

Predsjednik toga vijeća je kazališni redatelj Želimir Mesarić, a članovi su glumci Nada Abrus, Joško Ševo i Goran Grgić te scenografkinja Dinka Jeričević. Zagrebački novac stiže i iz Gradskog ureda za kulturu i sport, ali i direktno iz Poglavarstva. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić imat će ovo, krizno a ne i predizborno ljeto, zacijelo skromniji itinerer, kao i ostali političari, kojima je otvaranje ljetnih kazališnih festivala oduvijek bila i više nego ugodna dužnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:07