KAZALIŠNA PREMIJERA

'ČRNA MATI ZEMLA' Nagrađivani roman Kristiana Novaka na daskama ZeKaeMa od 1. travnja

 zekaem.hr
ZKM-ova se predstava fokusira na potresnu ispovijest dječaka uhvaćenog u mrežu bijesa, krivnje i samoće

ZAGREB - Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kao svoju novu premijeru najavljuje, u subotu 1. travnja, praizvedbu predstave "Črna mati zemla" koju po nagrađivanom romanu Kristiana Novaka režira Dora Ruždjak Podolski.

"Črna mati zemla" roman je o uspješnom mladom piscu Matiji Dolenčecu koji stvaralačku i ljubavnu blokadu pokušava otkloniti dosežući vlastitu, do amnezije potisnutu priču, onu koju je kompenzirao izmišljanjem svih drugih priča.

Potisnuta u Dolenčecovu životu traumatična je priča o njegovu djetinjstvu u međimurskom selu, o smrti oca, o osam samoubojstava, dva demona, gubitku prijatelja, o velikim mitovima i lokalnim legendama, o otvorenom povijesnom prijelomu 1991., svakodnevnim lažima i složenim osjećajima - ubojicama života.

Roman je 2014. dobio književnu nagradu t-portala za najbolji roman godine.

Kako se ističe u najavi, kroz priču o užasima koji potresaju malo međimursko selo u vremenu oko raspada bivše države, ZKM-ova se predstava fokusira na potresnu ispovijest dječaka uhvaćenog u mrežu bijesa, krivnje i samoće.

U predstavi glume Adrian Pezdirc, Mia Biondić, Doris Šarić Kukuljica, Nataša Dorčić, Urša Raukar, Dado Ćosić, Zoran Čubrilo, Suzana Nikolić, Jasmin Telalović, Dora Polić Vitez, Pjer Meničanin, Barbara Prpić, Nadežda Perišić Radović, Danijel Ljuboja, Damir Šaban, Mateo Videk, Milica Manojlović, Stanko Kovačić, Nikola Ljutić i Leon Bujanović.

Dramatizaciju i dramaturgiju potpisuje Tomislav Zajec, scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Doris Kristić, a suradnica za scenski pokret Petra Hrašćanec. Glazbu osmišljava Stanko Kovačić, a rasvjetu oblikuje Aleksandar Čavlek.

U povodu kazališne praizvedbe u ZKM-u će se u petak 17. ožujka održati tribina na kojoj će autor romana zajedno s redateljicom predstave Dorom Ruždjak Podolski i autorom dramatizacije Tomislavom Zajecom govoriti o značenjima teksta, izazovima dramatizacije romana i režijskim opredjeljenjima koja proizvode autonomnu priču. Razgovor moderira urednik knjige Kruno Lokotar.

Tim povodom, nakladnik OceanMore, koji je nedavno objavio novi Novakov roman "Ciganin, ali najljepši", objavio je novo izdanje romana "Črna mati zemla".

Ulaz na tribinu je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:00