OD 4. STUDENOG 1876.

DAN HRVATSKOG BALETA Jeftinije karte, besplatne vježbe i dodjela baletne nagrade

 HNK Split

Dan Hrvatskog baleta proslavit će se u subotu u Zagrebu i Splitu, gdje su se dva kazališta uključila u proslavu prigodnim programom. U zagrebačkom HNK besplatni program počinje u 11.30 sati, kada će vježbe sa satova pokazati polaznici Škole za klasični balet. Potom će isto pokazati članovi ansambla Baleta te kuće, a nakon toga će u pola sata Miruna Miciu, Andrea Schifano i četiri labudice otplesati pas de deux i pas de quatre iz "Labuđeg jezera" Vladimira Malakhova, koja je premijerno izvedena u Zagrebu u ožujku ove godine, a koja će idućeg tjedna gostovati u riječkom HNK.

U 13 sati će Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika u Foyeru kazališta održati redovnu skupštinu, na kojoj će biti predstavljena knjiga "The Legacy of Legat" autorice Patricije Deane Gray (koja je bila velika prijateljica naše pokojne balerine Ane Roje, s kojom je radila u Kaštelima, na Bermudima i u Bostonu).

Osim toga, predstavit će se i novi broj časopisa Kretanja, urednice Maje Đurinović, a bit će i dodijeljena nagrada za doprinos nacionalnoj baletnoj umjetnosti. Dobit će je Beata Domić Devčić, jedna od osnivačica ansambla Lado. Baletom se bavila u ranoj mladosti te je plesala u baletnim ansamblima u Zagrebu i Splitu. Najviše se istaknula ulogom Jele u Lhotkinu baletu "Đavo u selu". Riječ je o našem najpoznatijem nacionalnom baletu, koji je zadnji put na scenu postavljen u Splitu 2015. godine, kada su ga na scenu prenijeli Ljiljana Gvozdenović i Dinko Bogdanić. U tom je gradu zadnji put plesan u veljači te godine, dok ga je publika u Zagrebu zadnji put vidjela 2007. godine.

I Split se uključio u proslavu Dana baleta. Tom prigodom su snižene cijene za izvedbu baletnog triptiha "East West" pa tako ulaznica stoji 30 kuna. Riječ je o tri naslova koja potpisuju Saša Evtimov, Martin Chaix i Igor Kirov, a koji su premijerno izvedeni u svibnju ove godine. Osim toga, prije predstave i u dvjema pauzama pred publikom će svoje plesne vještine predstaviti polaznici Baletnog studija Split. Taj grad, naime, nema ni osnovnu ni srednju baletnu školu, nego samo Studio.

Dan Hrvatskog baleta obilježava se baš 4. studenoga jer su tog datuma 1876. godine na kazališnoj cedulji praizvedbe opere Nikola Šubić Zrinjski prvi put bila navedena imena plesača i koreografkinje baletnih dijelova unutar opere pa se taj datum smatra početkom djelovanja Baleta HNK u Zagrebu. Prva proslava domaćeg Dana baleta održana je 2003. godine, a inicijativu za obilježavanje preokrenulo je Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika pod vodstvom Svebora Sečaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:23