STUDIO EXIT

DARIA LORENCI FLATZ KAO EVA BRAUN Monodrama o zadnjim satima života Hitlerove supruge večeras po prvi puta izvedena pred zagrebačkom publikom

Daria Lorenci Flatz u ulozi Eve Braun
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Eva Braun, monodrama u kojoj zavirujemo u zadnje sate života ozloglašene supruge Adolfa Hitlera, večeras je po prvi puta nakon punih 15 godina pauze (i 18 godina od premijere) izvedena pred zagrebačkom publikom. Riječ je o predstavi teatra Exit, u kojoj naslovnu (i jedinu) ulogu tumači Daria Lorenci Flatz.

U nešto manje od sat vremena pred publikom se na maloj sceni odigrava cijeli jedan život. Rusi dolaze, to je jasno: svjetla se pale i gase, a tu je i nekoliko puta ponavljani zvuk škripe u cijevima. Eva, uostalom, i sama govori da je u tom "prokletom bunkeru, 20 metara ispod zemlje, a vani je proljeće".

Tijekom predstave ona mašta o filmu koji bi bio snimljen po njenom i životu čovjeka kojem je 16 godina bila omalovažavana i vječno sakrivana ljubavnica, te jedan jedini dan supruga. Emocije koje se raspliću pred očima publike svakodnevne su: ima tu ljubavi, nježnosti, potrebe, ali i bijesa, prezira i ljutnje. Premda ispočetka o Hitleru, kojem se tijekom predstave nekoliko puta i obraća, govori sve najbolje, Evine emocije se razvijaju i ona mu na kraju predbacuje puno toga.

Monodrama je odigrana na maloj sceni kazališta, smještenoj u Gundulićevoj ulici. Planirano je da ne seli na veliku scenu, nego da ostane u tom prostoru. Publika je viđenim bila oduševljena - mnogima je ovo bio prvi puta da neku predstavu gledaju u malom, intimnom prostoru u koji stane svega 40-ak ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:59