KAZALIŠNO-PLESNI PROJEKT

DOLAC I KUMICE S PEKINŠKOG PLACA Eurokaz slavi 30. rođendan koreografijom kineskih umjetnica

 Zagrebački plesni centar
Eurokaz je izborio mjesto jednog od vodećih europskih festivala, a 2013. obilježio je svoje posljednje festivalsko izdanje te otada djeluje kao producentska kuća

ZAGREB - Premijerom kazališno-plesnog projekta "Plac - Cai shichang" Eurokaz će u ponedjeljak 3. srpnja u Zagrebačkom plesnom centru obilježiti 30 godina od svog osnutka 1987., kada je kao dio kulturnog programa Univerzijade u Zagreb pozvao najznačajnije predstavnike novog europskog kazališta koji su otvorili teatar tehnološkim i znanstvenim dostignućima, vizualnim umjetnostima, filmu i videu, plesu i pokretu.

Sve to sljedećih će desetljeća postati dominantnom tendencijom u području izvedbenih umjetnosti, stoji u najavi.

Kako se ističe, od kad je 3. srpnja 1987. Eurokaz otvoren izvedbom predstave "Fiat" Kozmokinetičnog gledališča Rdeči pilot iz Ljubljane, svi koji su nešto značili u razvoju inovativnog kazališta od osamdesetih do danas bili su dio Eurokazova programa, pa se on može nazvati živom poviješću novog teatra.

"80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća Eurokaz je ravnopravno sa zapadnoeuropskim festivalima sudjelovao u stvaranju platforme za mladu generaciju umjetnika koji su svojim smionim estetikama revolucionirali kazališni pejzaž Europe i svijeta", napominje se nadalje.

Na Eurokazu su se prvi puta artikulirali fenomeni ikonoklastičkog teatra, postmainstreama, vertikalnog multikulturalizma. Eurokaz je prvi hrvatskoj publici predstavio novi cirkus, body art, tradicionalno kazalište Azije ali i suvremeno kazalište i ples izvaneuropskih kultura, kao i neke od danas najznačajnijih redatelja i koreografa prije nego su ih 'ovjerili' mainstream festivali i institucije.

Autentičnom selekcijom i stvaranjem odgovornog predstavljačkog konteksta za prikazane predstave, Eurokaz je izborio mjesto jednog od vodećih europskih festivala.

Oduvijek zamišljen kao projekt senzibiliziran na produkcijske transmutacije, a usuprot društvenoj i političkoj konjunkturi, Eurokaz je 2013. obilježio svoje posljednje festivalsko izdanje te otada djeluje kao producentska kuća.

"Eurokaz je bio i ostao prvenstveno ideja jednog drugačijeg promišljanja teatra, prostor duha koji brani inventivnost i invazivnost kazališnog jezika, a time je i obnovitelj kazališnih normi opreznog mainstreama jedan kurikulum bududnosti koji se manifestira u mjeri vremena bilo kao festival ili kao produkcijska kuda, ali se formulira kao ideja u akciji", poručuju iz Eurokaza.

30. obljetnica bit će obilježena u Zagrebačkom plesnom centru 3. srpnja premijerom kazališno-plesnog projekta "Plac - Cai shichang", koprodukcijom Eurokaza, Zagrebačkog plesnog ansambla i ZPC-a, u koreografiji kineskih umjetnica Wen Hui i Jiang Fan i izvedbi plesačica ZPA, Andreje Jandrić, Sintije Kučić, Petre Valentić i Kasije Vrbanac.

Projekt je nastao u suradnji s Living Dance Studiom (CHI) a riječ je o "interdisciplinarno-antropološko-plesnoj orkestriranoj dramaturškoj vratolomiji plesa, gestualnog teatra, dokumentarnih približavanja i izložbe začudnosti" nad svakodnevnim alatkama zagrebačke tržnice Dolac i središnje tržnice u Pekingu - bučnih i užurbanih mjesta susreta, proizvodnje i potrošnje, panorama najrazličitijih proizvoda, ali i ljudskih strasti, koje su, suočene sa stalnom neoliberalizacijom tržišta, postupno i neizbježno počele urušavati.

"'Plac – Cai shichang' pleše svoju, u prigodnu tradiciju ukopanu, temu, ali i priča priče, slika grupne portrete nostalgičnih izvoda, ali i osobne detalje zatomljenih nezadovoljstava, priziva specifičan topos agore i njegovu sve veću neprilagođenost postsocijalističkim uvjetima", stoji u najavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:47