GOSTOVANJA U HNK

DOLAZE RUSI: U četiri dana četiri klasika, od Gogoljeva 'Tarasa' u viziji mlade ruske redateljice do SF baleta 'Solaris'

 

Predstavom “Taras”, po motivima Gogoljevog romana “Taras Buljba”, otvara se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u petak 13. rujna Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone, u sklopu kojeg će zagrebačka publika do 17. rujna moći pogledati četiri predstave suvremenih ruskih redatelja.

Iznimna je rijetkost da imamo priliku vidjeti velike ruske glumce na našim pozornicama, istaknula je intendantica HNK Dubravka Vrgoč. U četiri dana bit će predstavljena četiri klasika, u verzijama različitih žanrova, estetika i senzibiliteta.

Poput ljuljačke

Karte za balet “Solaris” u koreografiji Jurija Smekalova Državnog dramskog kazališta Prijut komedianta ekspresno su rasprodane, no još ima mjesta za tri dramske predstave, rađene po klasičnim predlošcima. I Solaris je napravljen po istoimenom romanu poljskog pisca Stanisława Lema, napisanom u žanru znanstvene fantastike: Lem se pita zašto smo uopće krenuli u istraživanje svemira dok nismo u stanju pogledati u mrak u sebi.

Predstavu “Taras” po motivima Nikolaja Gogolja režirao je Sergeja Potapov za Festivalsko kazalište Baltički dom. Potapova nam organizatori predstavljaju kao mladu redateljsku zvijezdu, diplomanta u klasi redatelja Marka Zaharova na Ruskom institutu za kazališne umjetnosti u Moskvi. Tekst je u potpunosti osuvremenjen, ali s tim da je ostalo i nešto od predloška. Predstava je poput ljuljačke, stoji u najavi, na kojoj se ne ljuljaju samo likovi, nego i publika. Prvi čin je smjelo zapleten, brz, spretno odigran, pjevan i otplesan. U drugom činu je niz ispovjednik monologa koji plaše, razoružavaju i razotkrivaju cijelu priču.

Ljepotica traži muža

Sanktpeterburško državno akademsko kazalište komedije N. P. Akimov predstavlja nam se komedijom “Ludi novac” po predlošku Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, u režiji Tatiane Kazakove. Ljepotica Lidija Čeboksarova traži bogatog muža, pa se prijatelji žele našaliti s njom i skromnog provincijalca Vasiljkova predstavljaju joj kao vlasnika rudnika zlata. Predstava je napravljena sa zapletom i problematikom relevantnima za sadašnjicu, stoji u najavi.

Kazalište Masterskaja izvesti će Molierevog “Tartuffea” u režiji svog umjetničkog voditelja Grigorija Kozlova. Ovdje je Tartuffe estet, pjesnik i glazbenik, toliko je šarmantan da ga nitko ne želi ni sumnjičiti za laž i podlost. No on je profinjeno utjelovljenje zla koje opčinjava i pobjeđuje, s lakoćom uklanjajući prepreke. I ovo je komedija, na početku je sve vrlo smiješno, no iznenada sve postaje vrlo ružno, zbog uvida o čovjekovoj bespomoćnosti pred navirućim zlom.

Suradnja

Ovo je 13. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone, a odvija se u HNK u sklopu suradnje gradova Zagreba i Sankt Peterburga. Zahvaljujući tom festivalu osnovanom 2007. sanktpeterburške predstave su gostovale u Pragu, Helsinkiju, Milanu, Marseillesu, Beogradu, Tallinu i drugdje. U sklopu te suradnje HNK je gostovao u Sankt Peterburgu, petrogradska kazališta gostovala su u posljednje dvije godine u HNK, a iduće godine u tamošnjem Boljšov teatru Balet HNK gostovat će s predstavom Smrt u Veneciji u koreografiji Valentine Turcu. Za vrijeme trajanja festivala moći će se pogledati izložba peterburškog fotografa Pavla Frančišina “Peterburg u zrakama sunca”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:10