ŠTO JE POŠLO PO ZLU

DOZNAJEMO POZADINU IZNENADNE OSTAVKE RAVNATELJA KEREMPUHA Glumci se usprotivili ravnateljevoj ideji o novom festivalu, a sad ga traže da se vrati

Roman Šušković-Stipanović
 Neja Markicevic / CROPIX
 

Roman Šušković-Stipanović u četvrtak je nenadano dao ostavku na mjesto ravnatelja zagrebačkog kazališta Kerempuh.

A kronologija nesporazuma, doznajemo, išla je ovako: prvo se ravnatelj sastao sa zaposlenicima da im kaže da će organizirati festival Kerempuhovo ljeto u srpnju i početkom kolovoza ispred osnovne škole u Varšavskoj ulici, čemu se većina glumaca i tehnike zbog, navodno, financijskih razloga usprotivila. A onda je na Kazališnom vijeću Šušković dao ostavku, nakon što je jedan član Vijeća također izrazio neslaganje s igranjem kućnih i gostujućih predstava ispred škole u Varšavskoj ulici.

Razlozi odstupanja

Nekoliko sati kasnije, glumci Kerempuha počinju potpisivati peticiju da Šušković ostane ravnatelj.

- Proces je u tijeku. Ostavka nije prihvaćena. Predlažem da se sastanu ravnatelj i ansambl i da se situacija sredi. Nadam se da razlozi ostavke nisu tako jaki da ne bismo mogli spasiti stvar. Kao predsjednik Kazališnog vijeća (nadzornog tijela rada kazališta) nemam zamjerke poslovanju ravnatelja Šuškovića - rekao je u petak glumac Hrvoje Kečkeš, predsjednik Kazališnog vijeća, ne želeći komentirati razloge ostavke.

Kuloari paralelno govore da je Vili Matula pokretač protivljenja ravnateljevoj ideji o Kerempuhovom ljetu i da je možda problem taj da se glumcima ne radi ljeti.

- Ne znam ništa o tome. Paolo Magelli nešto mu je rekao nakon čega je Roman Šušković bijesan podnio ostavku i izjurio sa sjednice, ali to je sve što znam. Nisam bio uključen u te događaje - kazuje nam, pak, Vili Matula koji negira da je imao bilo kakav utjecaj na Šuškovićevu odluku.

Još jedan festival

Popularni član ansambla Željko Königsknecht javio nam se iz bolnice gdje je operirao slijepo crijevo te nam pobliže objasnio događaje.

- Na sastanku početkom ovog tjedna velik dio glumačkog ansambla i tehnike izrazio je protivljenje tomu da se novac u doba krize troši na novi festival ispred osnovne škole u Varšavskoj koja je u skelama. Kerempuhovo ljeto koštalo bi nas 10 tisuća eura najmanje, a tijekom trajanja festivala publika bi morala ići u wc u zgradu kazališta. Nismo protiv toga da Kerempuh tijekom srpnja i kolovoza radi. Ali zašto ne bismo igrali u vlastitoj zgradi. Što će nam novi festival kad ionako imamo Dane satire? Mogli smo Dane satire organizirati u umanjenom obimu.

No naše protivljenje Kerempuhovom ljetu nije značilo da imamo nešto protiv ravnatelja. Romana volimo i cijenimo, no za Kerempuhovo ljeto nismo. I kolege i ja želimo da Roman ostane naš direktor. I da Kerempuh, iznimno zbog korone, produži sezonu do kolovoza te da na našu pozornicu pozovemo na gostovanja i nezavisna kazališta koja su trenutno u vrlo nezavidnoj financijskoj situaciji - rekao je Königsknecht.

Glumica Nina Erak, koja je trenutno u podstanarstvu jer joj je stan stradao u potresu, rekla nam je da su glumci iz predstave “Gruntovčani” potpisali preksinoć peticiju za ostanak ravnatelja.

- Iskreno, ja sam u šoku zbog Romanove ostavke. Ne želim da ode - rekla je Nina Erak.

'Odviše ljubazan'

Glasnogovornica Kerempuha Sonja Stanišić rekla je za Jutarnji kako je ravnatelj Šušković trenutno službeno odsutan, “na ranije dogovorenom putovanju”.

- Njegova ostavka još uvijek nije službena jer je nije prihvatilo Kazališno vijeće. Ne znam ništa o peticiji glumaca da ostane, ali ponavljam da situacija još nije službena jer ostavka nije prihvaćena - rekla nam je.

U kazalištu se može čuti kako vrlo vjerojatno ni neće biti prihvaćena, no još nije poznato hoće li Šušković ustrajati na odlasku, iako je peticiju za njegov ostanak navodno potpisalo više od devedeset posto članova glumačkog ansambla.

Upućeni u vertikale odlučivanja u radu kazališta, međutim, smatraju da je Roman Šušković - koji je nakon ravnatelja Komedije Krešimira Batinića drugi ravnateljski kadar u Zagrebu koji se povlači iz nekog kazališta humornog repertoara, nadamo se samo privremeno, i to prije isteka mandata - bio odviše ljubazan prema glumcima na stalnoj plaći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:03