VEČERAS IMPROVIZIRAMO

DRAME ZA DJECU Zbog privremenog financiranja Splita, tri predstave 'Malog Marulića' izvest će se u matičnim kazalištima u Zagrebu

 Žar ptica

SPLIT - U natjecateljskom dijelu ovogodišnjeg Festivala hrvatske drame za djecu "Mali Marulić", po izboru izbornika Tomislava Zajeca, bit će izvedeno sedam predstava, od kojih četiri u Splitu, a zbog privremenog financiranja grada i nedostatka novca, tri će predstave ostati u Zagrebu, gdje će ih, osim domaće publike, u matičnim kućama pogledati i stručni žiri.

Kako je priopćeno u ponedjeljak iz splitskoga Gradskog kazališta lutaka, publika će tijekom festivala uživati u petnaestak festivalskih programa - predstavama, čitanju nagrađenih tekstova i slušaonicama radioigara za djecu.

Dubrovačko Kazalište Marina Držića izvest će "Legendu o beskrajnom moru" autorice Olje Savičević i redatelja Ivana Plazibata, a zagrebačko Kazalište "Žar ptica" izvest će "Bajku o žar ptici" Ivice Boban. Teatar "Poco Loco" iz Zagreba izvest će predstavu "Ljubiti, samo ljubiti" Zvonimira Baloga u režiji Renate Carole Gatice, a Kazališta Mala scena predstavu "Puž" autorice Maje Hrgović i redatelja Staše Zurovca.

U natjecateljski dio programa ušli su splitsko Gradsko kazalište lutaka s predstavom "U zvijezde", autorice Ksenija Zec i redatelja Saše Božića, te Kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka s predstavom "Nije me strah", autorice Dubravka Pađen Farkaš i redateljice Ljudmile Fedorove.

I riječko Gradsko kazalište lutaka sudjeluje u natjecateljskom dijelu programa s predstavom "Beba bebač" autora i redatelja Davida Petrovića.

Festival "Mali Marulić" osnovan je 2008. godine kako bi se poticalo hrvatsko dramsko pismo za djecu i kazališno stvaralaštvo utemeljeno na domaćem tekstu. Sastavni dio festivala je i natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu na koji su do 8. siječnja stigla 34 teksta, a u tijeku je ocjenjivanje za nagrade koje će piscima biti uručene u sklopu festivala, priopćeno je.

Osim što će se tri predstave prikazati u Zagrebu, na Akademiji dramskih umjetnosti održat će se i umjetničko-stručni kolokvij s temom "Suvremeno hrvatsko dramsko kazalište za djecu".

Zagrebački program "Mali Marulić" održat će se od 6. do 8. travnja, a splitska publika od 9. do 12. travnja moći će vidjeti predstave riječkoga, osječkoga, dubrovačkoga i splitskog kazališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:41