ODLUKA NA GRADSKOJ SKUPŠTINI

DVOJE KANDIDATA U IGRI Nakon 35 godina Ljuštine na čelu Satiričkog kazališta Kerempuh, tko će naslijediti slavnog ravnatelja?

 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA
Odgovor na to pitanje ponajviše ovisi o tome tko je na vlasti. No, zasad je samo dvoje ozbiljnih kandidata za nasljednika legendarnog Duška Ljuštine

Duško Ljuština (68), lako je sad već reći, legendarni upravitelj zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh potkraj ove godine odlazi u mirovinu. Istječe mu, eto, posljednji četverogodišnji mandat.

Kerempuh, prije rata Jazavac, Ljuština vodi 35 godina i, kako sam kaže, najdugovječniji je ravnatelj bilo kojeg kazališta na svijetu. Nema sumnje da će mu teatar za konac vladavine prirediti veliku svečanost, koliko znam, priprema se i knjiga. Nije isto tako sporno da će ostati vezan uz teatar, makar kao savjetnik, jednako kako je, zapravo do smrti, uz Kerempuh bio vezan i njegov prethodnik, također legendaran, komediograf Fadil Hadžić.

A tko će naslijediti slavnog ravnatelja? To, dakako, ovisi ponajprije o tome tko je na vlasti. Glavnu riječ vodi, dakako, gradonačelnik Milan Bandić. Koliko god se inače povike diže na njega, kad je posrijedi kadroviranje u gradskim kazalištima, Bandić posljednjih godina uglavnom vuče ohrabrujuće poteze.

Prije svega, kazalište je oaza rezervirana ipak za ljude iz struke, a iza kojih stoje rezultati. Zahvaljujući takvoj politici, danas sva važnija gradska kazališta vode kompetentni ljudi.

Zasad se zna ovo: samo je dvoje ozbiljnih kandidata za Ljuštinina nasljednika. Prva je Željka Udovičić, poznata dramaturginja i nekadašnja pomoćnica ministra kulture, koja uživa potporu neovisno o stranačkim preferencijama kad je posrijedi, uvjetno rečeno, lijeva scena. Uz nju se ne vezuju afere, ima impozantan životopis, no pitanje je želi li zapravo preuzeti taj posao. Naime, ravnanje kazalištem napola je birokratski, često neugodan posao, gdje se umjetnička pitanja rješavaju tek nakon novčanih. Nije ugodno preuzeti takvu odgovornost samo iz umjetničkih pobuda.

Drugi kandidat je Roman Šušković-Stipanović koji, pak, uživa potporu neovisno o stranačkim preokupacijama. On je, čini se, ozbiljniji i više zainteresiran kandidat jer je iskusan upravo u obavljanju birokratskih poslova te ima menadžerskog duha. Osam godina bio je direktor zagrebačkog dječjeg kazališta Trešnja. Već godinama vodi malo, privatno kazalište Teatroman, za koje producira, ali i glumi. Njegove su uspješnice monodrame “Ja, tata” s Rakanom Rushaidatom, “Ja, deda” s Perom Jurčićem, “Muškarci su s Marsa, žene su s Venere”, u kojoj on glumi. Ambicioznije su njegove predstave “5žena.com” i nedavno premijerno prikazani “Muškarci.hr”.

Šušković-Stipanović ima, dakle, smisla za komercijalni teatar i znao je preživjeti na rubu sustava. Što, pak, o njemu misle gradski zastupnici, još je ipak otvoreno pitanje.

Bilo kako bilo, trećeg kandidata zasad nema i vjerojatno će Gradska skupština odlučivati o ovo dvoje kandidata. Jedino ako se ne javi netko nov neodoljiv, poput Tarika Filipovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:39