KAZALIŠTE MORUZGVA

ECIJA OJDANIĆ 'Moramo izvesti 60 predstava do kraja godine ili propadamo'

Ecija Ojdanić
 Neja Markičević / CROPIX

Prošle godine nezavisno kazalište Moruzgva imalo je preko 150 izvedbi, a mnoge njihove predstave poput “Brodolomki” postale su regionalni hit. Prije mjesec dana Kazalište Moruzgva proslavilo je 11. rođendan, ali u sumornijem raspoloženju.

Posljednja Moruzgvina predstava odigrana je 13. ožujka, a pandemija je kazalište zaustavila u trenutku kada su imali dogovorenih preko 60 gostovanja i dvije nove predstave u pretprodukciji. Glumica Ecija Ojdanić, osnivačica Kazališta Moruzgva, sada se, pak, nada da će ove godine uspjeti odigrati barem 60-ak izvedbi kako bi se financijski izvukli.

- Mi nemamo svoju matičnu kuću, gostujuće smo kazalište, i sada kada su ožujak i travanj propali, za dalje još ne znamo kako ćemo. Nadamo se dobrom ljetu jer nemamo zasad puno odustajanja, ali neupitno je da ćemo se boriti za opstanak i još sljedećih godinu dana snositi posljedice ove krize - otkriva nam 46-godišnja Ecija.

Manje publike

No, situaciju ne prepuštaju slučaju. Nove predstave su u pripremi.

- Trenutačno pripremamo monodramu ‘Ausganga cabaret’, spin-off predstave ‘Cabaret ‘Preko veze’’. To je jedno lice, samo moja uloga, pa je možemo igrati i pred manjom publikom. I prije pandemije smo je odlučili pripremati, a sada bi nam to mogao biti spas. U pretprodukciji je i ‘Majstori’ Ane Tonković Dolenčić, koja je prorokovala sudbinu Zagreba.

Predstava je to o preuređivanju stanova, a kako je tekst u nastajanju, jer volimo praizvedbe, uključit ćemo situaciju s potresom. Nadamo se da bi premijera mogla biti u listopadu - otkrila nam je Ecija. Jedini način da kazalište preživi je da rade predstave, objašnjava, stoga se nada da će i ovaj put sreća pratiti hrabre. Ona, pak, trenutačno probe za svoju monodramu ima preko Skypea s autorom Ivanom Leom Lemom.

Moruzgva nema svoju matičnu kuću, a u Zagrebu najčešće predstave izvode u kazalištu Vidra.

- Do ljeta u Zagrebu zasigurno nećemo nikako nastupati, zato se veselimo ljetnoj turneji. ‘Cabaret ‘Preko veze’’ ima 17 dogovorenih izvedbi i samo su tri zasad otkazane, a na turneju ćemo i s monodramom - govori Ojdanić.

Izgubili novac

Ukupno je zbog pandemije dosad otkazano 20 predstava, što je manjak prihoda od 200-300 tisuća kuna. Moruzgvini su najvjerniji kupci, objašnjava Ojdanić, gradovi-općine koje će biti financijski osiromašeni nakon pandemije, no nada se da su gladni kulturnog sadržaja.

- Moruzgva ima troje stalno zaposlenih uz honorarce, stoga direktno ili indirektno godišnje hranimo od 10 do 15 ljudi. Dobili smo pomoć od države za dvije plaće pa je barem u tom smislu je malo lakše. Ali ima dana kada samo sjednem i pomislim kako sam se prije dva mjeseca osjećala megauspješno, redali smo hit za hitom, a sada se borimo za preživljavanje.

Vide se pomaci nabolje, ali kad mi netko spomene drugi val pandemije, dobijem napadaj panike. Srećom, nemamo kredite, nego samo plaće za ljude kojima će biti teško kao i nama ako nas ponovno zadesi ovakvo stanje. No, srećom, imamo vjernu publiku u koju se uzdamo - nada se Ojdanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:23