FESTIVAL

EUROPSKI PROGRAM U HNK U Zagreb stižu Milo Rau, Pippo Delbono i grupa Peeping Tom

'Obitelj' Mila Raua (lijevo) i kazališna skupina 'Peeping Tom' (desno)
Zbog predsjedanja Hrvatske Europskom unijom festival ove godine traje punih šest mjeseci

Velika europska kazališna imena Milo Rau, Pippo Delbono i Peeping Tom dolaze uskoro u Zagreb u sklopu Europskog programa HNK u Zagrebu.

“Radost” Pippa Delbona dolazi u Zagreb 22. travnja, kao druga predstava ovogodišnjeg Festivala svjetskog kazališta, koji će zbog hrvatskog predsjedanja EU iznimno trajati šest mjeseci. U njoj se, najavljuju iz HNK, Delbono suočava s pojmom radost koji ga plaši. Plaše ga asocijacije na radosne obiteljske fotografije, radosnu djecu, radosne krajolike.

Turneja po Europi

Karizmatični autor koji u svojim predstavama barata sa snažnim slikama i intenzivnim emocijama, pita se kako u životu i kazalištu možemo prihvatiti pojam smrti, koliko je se bojimo, možemo li o njoj razgovarati, slušati.

“Radost” (La Gioia) zadnja je predstava trupe Pippa Delbona, prva nakon “Evanđelja” (Vangolo, 2015) koju je radio u koprodukciji sa HNK i sa našim glumcima u svojoj trupi (Alma Prica, Nina Violić, Mirta Zečević). Nakon prošlogodišnje premijere, “La gioia​“ je od ožujka na turneji po Italiji, Francuskoj i Španjolskoj.

Slijedi “Obitelj” redatelja Mila Raua 24. i 25. travnja. Milo Rau trenutno je jedan od najcjenjenijih svjetskih autora, prije dvije godine u sklopu Festivala svjetskog kazališta gledali smo njegovu predstavu Pet lakih komada, o belgijskom serijskom otmičaru, silovatelju i ubojici djece Marcu Dutrouxu, u kojoj igraju djeca. Milo Rau u svojim predstavama koristi dokumentarno koje potom umjetnički uobličava da bi gledatelje naveo na neočekivane uvide.

Ovaj put donosi priču o obitelji koja je 2017. godine počinila samoubojstvo i ostavila poruku “Zabrljali smo, oprostite”. Kao i u drugim komadima Mila Raua, u predstavi “Obitelj” miješaju se fikcija i stvarnost pa je na sceni prava obitelj, dvoje glumaca i njihove kćeri tinejdžerice. To je eksperiment o privatnom životu danas, najavljuju iz HNK, o tome što je obitelj, zašto smo mi ovdje i zašto sam ja ovdje.

Mlađi autori

Selektori FSK-a Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan dovode nam i dvojicu mlađih autora, Fabricea Murgiju i Stojana Radeva. Murgia se predstavlja s predstavom “Sylvia” koja će igrati 2. svibnja. Kroz dnevnike, eseje i kratke priče predstavlja se tragična pjesnikinja Sylvia Plath.

U glazbeno-poetskoj formi pokušava se odgonetnuti stvaralački put jedne od najzanimljivijih pjesnikinja 20. stoljeća, žene rastrgane između strasti za pisanjem i želje da bude savršena majka i domaćica.

Balkan kao mistično mjesto susreta u središtu je zanimanja predstave “Pokušaj letenja” jednog od najcjenjenijih bugarskih dramatičara Jordana Radičkova u režiji Stojana Radeva (na programu 24. svibnja). Festival završava 26. i 27. lipnja predstavom “Dijete” kazališne skupine Peeping Tom, poetičnim prikazom unutarnjeg svijeta djeteta. U ovom magičnom kazalištu spajaju se ples, dramsko kazalište, mima i tendencije iz današnjih vizualnih umjetnosti.

Ovogodišnji Festival svjetskog kazališta otvoren je početkom veljače s izvedbama predstava “Sopro” i “Napamet” portugalskog autora i umjetničkog direktora Nacionalnog kazališta D. Maria II iz Lisabona Tiaga Rodriguesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:11