POVRATAK ISHODIŠTU

EVANĐELJE U HNK Nakon više od 90 izvedbi na svjetskim pozornicama, predstava redatelja Pippa Delbona vraća se na scenu na kojoj je praizvedena

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.11.2017. u 16:36

HNK Zagreb

Predstava Evanđelje Pippa Delbona nakon više od 90 izvedbi na svjetskim i europskim pozornicama, vraća se na scenu na kojoj je praizvedena. U zagrebačkom Hrvatskome narodnom kazalištu Evanđelje će biti izvedeno u ponedjeljak, 20. studenoga.

Dramsko – glazbena predstava Evanđelje za koju je glazbu skladao poznati talijanski skladatelj Enzo Avitabile vraća se ishodištu vjere, osvrće se na obespravljene i drugačije, govori o našoj suvremenosti jezikom arhetipskih slika i pritom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dosada je Evanđelje izvedeno na svjetski poznatim pozornicama poput: Teatro Argentina Roma (Italija), Teatro Comunale di Bologna (Italija), International Theatre Baltic Festival (Saint Petersburg, Rusija), Teatro Strehler Milano  (Italija), Net Festival (Moskva, Rusija), Theatre du Rond Point Paris ( Francuska), Bonlieu Scene Nationale, (Annecy, Francuska), International Theatre Festival (Sibiu, Rumunjska), Teatro Nacional D. Maria II (Lisabon, Portugal), Teatro Bellini (Napulj, Italija), Festival Euroscene (Leipzig, Njemačka). U većini gradova i festivala izvedbe su bile rasprodane i ispraćene sjajnim kritikama.

Redatelj, glumac i glazbenik Pippo Delbono kazališnim radom uporno pomiče granice kazališta ulazeći u izravan dijalog sa stvarnošću koji živimo, a njegova metoda rada je veoma specifična. Tako je za Evanđelje Alma Prica sama birala tekst, tijekom proba Pippo Delbono radio je i film istog naziva, dijelovi teksta nastali su nakon posjete zagrebačkom Muzeju prekinutih veza, video snimke korištene u predstavi je snimio sam Delbono u centru za izbjeglice u Italiji dok se u bolnici oporavljao od problema s očima.

U prvoj izvedbi (2015.) sudjelovale su Zrinka Cvitešić, Iva Mihalić, Alma Prica, Vlasta Ramljak, Nina Violić, Mirta Zečević uz članove Opere i Baleta zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta. Na dramskoj izvedbi 20. studenoga nastupat će članovi Drame zagrebačkoga HNK: Nina Violić, Alma Prica i Mirta Zečević zajedno s dugogodišnjim članovima Kazališne skupine Pippa Delbona.

Projekt je nastao u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta iz Zagreba i Emilia Romagna Teatro Fondazione te koprodukciji sa švicarskim kazalištem Vidy iz Lausanne, Maison de la Culture d’Amiens i belgijskim Théâtre de Liege.

ELIPSO

Izdvajamo