NAJAVLJEN PROGRAM 25. IZDANJA

FESTIVAL GLUMCA Najboljih 20 predstava u devet dana

Na konferenciji za novinare održanoj jučer u Vukovaru predstavljen je program ovogodišnjeg, 25. Festivala glumca, koji će se održati od 11. do 20. svibnja u Iloku, Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Otoku. Svečano otvorenje festivala bit će 12. lipnja u 20 sati, u Slovačkom domu u Iloku.

To je i grad domaćin ovogodišnjeg festivala, koji će otvoriti Tarik Filipović s predstavom “Ćiro”. Na ovogodišnjem će Festivalu, istaknuto je jučer, biti izvedeno 20 predstava koje su po mišljenju ovogodišnje izbornice, glumice Nade Abrus, najbolje. Ona je pogledala 60-ak predstava diljem zemlje i odabrala 17 njih za odrasle i tri za djecu. U devet dana Festivala predstave će, očekuje se, vidjeti više od šest tisuća gledatelja.

- Naš je festival jedini na svijetu gdje je u središtu svega glumac. U ocjenjivačkoj komisiji ove godine sjede glumci Tatjana Bertok Zupković, Hana Hegedušić i Vinko Kraljević. Važno je istaknuti kako članovi komisije uvijek dolaze iz svih dijelova zemlje - istaknula je Perica Martinović, predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Publika će tako moći vidjeti predstave među kojima su, primjerice, Gavellin “Tesla anonimus”, Kerempuhov “Ustav Republike Hrvatske”, Komedijin “Revizor”, Exitovo “Dvoje”... Iz Splita dolaze predstave “Ol smo za jedan dan” HNK te “Ubojstvo u klubu Quasimodo”, u koprodukciji splitske Playdrame i HNK Zadar. Osim toga, dolaze i predstave iz Dubrovnika, Šibenika, Koprivnice i Osijeka.

I ove godine bit će dodijeljene četiri nagrade: “Fabijan Šovagović” za najboljeg glumca ili glumicu, “Ivo Fici” za mladog glumca ili glumicu do 28 godina, “Nevenku Filipović” za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstava za djecu i mlade. Najbolja predstava u cjelini dobit će nagradu “Vanja Drach”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:30