SLJEDEĆI TJEDAN U ZAGREBU

FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA Četiri predstave donose nam uvid u trendove globalne kazališne scene

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 07.09.2017. u 16:14

'Što ako su otišle u Moskvu'

 

Festival svjetskog kazališta, koji se ove godine po petnaesti put održava u Zagrebu, od 10. do 16. rujna okupit će neka od najzanimljivih europskih i svjetskih kazališta, prema najavi Ivice Buljana i Dubravke Vrgoč.

Ovogodišnji program nastavlja ideju organizatora da gledateljima i kazališnim umjetnicima ponude uvid u trendove svjetske  kazališne scene kao i mogućnost usporedbe te pozicioniranja u kontekstu europskog, pa i svjetskog kazališta. Zagrebačka publika tako će tijekom sedam dana moći vidjeti četiri predstave koje su do sada prikazivane u kazališnim centrima od Avignona preko Pariza i Berlina: 'Što ako su otišle u Moskvu' (Brazil), 'Ramona' (Gruzija), 'Sestre Macaluso' (Italija) i 'Blockbuster' (Belgija).

 

Brazilska redateljica Christiane Jatahy predstavom 'Što ako su otišle u Moskvu' napada posvećeni ruski klasik 'Tri sestre' efektom ogledala. Kazališna redateljica-producentica perspektivu je dobila pridruživši trima likovima iz predstave četvrtoga: snimatelja. Njegove sirove snimke uživo su montirane sa starijima, a izražavaju želju za promjenom grada i države te sudbine emigracije. Dok se predstava izvodi u prvoj sobi, film koji prikazuje ostatak događaja montiran je uživo i istovremeno projiciran u susjednoj kupaonici.

'Ramona'

 

Gruzijac Rezo Gabriadze, majstor lutke i objekta, u 'Ramoni' razvija sjećanje na stvarnost Sovjetskog Saveza, a glavna je junakinja lokomotiva Ramona, optimistična, znatiželjna i živahna, koja se zaljubi u čvrsti čelični stroj imena Ermon. Na svojim putešestvijama susreću cirkus i njegovu družinu akrobata, magične žonglere, koji okružuju tu prekrasnu željezničku romansu.

Sestre Macaluso

 

Le Sorelle Malacuso redateljice i autorice teksta Emme Dante kazališta Sud Costa Occidentale, iz Palerma pripovijeda o okupljanju sedam sestara. Nakon pogreba jedne od njih koji ih je iznova sjedinio, odbacuju korotno ruho, odijevaju šarene haljine i kupaće kostime, prisjećaju se svoga djetinjstva. Naoružane mačevima i štitovima, poput vitezova iz tradicionalnog sicilijanskog kazališta oživljavaju tragične uspomene i važne životne događaje — vraća im se siromah otac, zaštitnička majka, rođak koji je umislio da je Maradona.

'Blockbuster'

 

Predstava Blockbuster belgijskog Collectif Mensuel iz Liegea manipulacijom sekvenci iz najpoznatijih američkih filmova priča snažnu političku priču o našem svijetu krize i rastućim nejednakostima, nalik trileru inspiriranom Pikettyjevom analizom globalnog kapitalizma i njegovih perverzija.

Predstave se izvode na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta i Muzičke akademije, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

 

PROGRAM

 

10. rujna   20:00 h    HNK                                 ŠTO AKO SU OTIŠLE U MOSKVU?

                                                          Christiane Jatahy (Brazil)

                                                          Prema drami Tri sestre A. P. Čehova

 

11. rujna   20:00 h   HNK                                  ŠTO AKO SU OTIŠLE U MOSKVU?

                                                          Christiane Jatahy (Brazil)

                                                          Prema drami Tri sestre A. P. Čehova

 

 

12. rujna   20:00 h   scena Muzičke akademije              RAMONA

                                                          Rezo Gabriadze (Gruzija)

 

 

13. rujna  20:00 h    scena Muzičke akademije              RAMONA

                                                          Rezo Gabriadze (Gruzija)

 

 

14. rujna  20:00 h    HNK                               SESTRE MACALUSO

                                                          Emma Dante (Italija)

 

16. rujna  20:00 h    scena Muzičke akademije               BLOCKBUSTER

                                                          Collectif MENSUEL (Belgija)

 

ELIPSO

Izdvajamo