PREMIJERA U HNK

FOTO: DRUŠTVENA I KULTURNA KREMA NA BALETNOM SPEKTAKLU Došao je Boris Jokić u društvu posebne dame, stigli su i Mislav Čavajda, Božo Biškupić...

 HANZA MEDIA
 

Svjetska praizvedba baleta "Elizabeta Austrijska - Sissi", jednog od najiščekivanijih baletnih naslova ove sezone, otplesana je u utorak navečer u zagrebačkom HNK.

Premijera je privukla sva važna imena plesne scene, ali i mnoge političare, glumce i brojne poznate osobe iz društvenog i kulturnog života Zagreba poput Almire Osmanović, Dinka Bogdanića, Bože Biškupića, Jakova Sedlara, Ivice Buljana, Borisa Jokića, Mislava Čavajde, Mirjane Rakić, Duška Šibla i mnogih drugih.

Balet u dva čina koji traje dva sata potpisuje francuski koreograf Patrice Bart, a plesali su Natalia Kosovac (Elizabeta Austrijska), Andrea Schifano (Franjo Josip I.), Iva Vitić Gameiro (Melankolija), Takuya Sumitomo (grof Andrássy), Tomislav Petranović (Rudolf Habsburški) i gotovo cijeli baletni ansambl.

Ulogu Ludviga II. Bavarskog (Sissinog rođaka i bliskog prijatelja) trebao je plesati Guilherme Gameiro Alves, no ozlijedio se, pa ga je u zadnji čas zamijenio Balint Rauscher, a uloga je svedena na minimum.

Na sceni je bio i jedan pas, kujica Pjari, koja je uglavnom odradila svoj dio posla, uz tek poneki mali (i simpatični) neposluh.

Balet prati život slavne carice, no najveća je pozornost zapravo pridana njenim psihološkim stanjima. Publika, naravno, vidi bitne događaje u njenom životu, među kojima su upoznavanje budućeg supruga sukobe sa svekrvom, atentat nakon kojeg je preminula, no saznaje i više o carici koju se smatra prvim kraljevskim celebrityem te koja je diljem Europe bila poznata po svojoj ljepoti.

Publika je mogla vidjeti i caricu koja vježba gimnastiku, opsjednuta svojom težinom i očajničkom željom da se, unatoč rođenju četvero djece, nipošto ne udeblja. Jednako tako je opsjednuta i svojom ljepotom.

Prizori se brzo smjenjuju, koreografija je uglavnom dobro izvedena, kostimi (koje potpisuje Luisa Spinatelli) jako lijepi, no nekome tko ne zna mnogo o životu slavne carice pomalo je teško pratiti priču. Sljedeće izvedbe baleta su predviđene za 31. ožujka te 4. i 5. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:07