KRALJ LEAR

FOTO: NAJIŠČEKIVANIJA KAZALIŠNA PREDSTAVA SEZONE Puno poznatih lica u HNK, stigli Jandroković, Massimo, Irena Škorić, mnogobrojni glumci...

 Damir Krajač / Hanza Media
 

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu večeras je premijerno prikazan jedan od najočekivanijih dramskih naslova ove kazališne sezone - Kralj Lear u režiji Janusza Kice. Na premijeru su došli brojni poznati, među kojima i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, pjevač Massimo Savić, redateljica Irena Škorić, glumica Nada Gačešić Livaković, voditelj Davor Meštrović i brojni drugi.

Prijevod drame Williama Shakespearea i dramaturgiju potpisuje Lada Kaštelan, scenografiju Numen i Ivana Jonke, kostimografiju Eva Dessecker, a glazbu Tamara Obrovac. U predstavi sudjeluju Predrag Miki Manojlović, Ana Begić, Iva Mihalić, Jadranka Đokić...

Komad za kojeg je Kica rekao kako se radi o drami koja otvara pogled na smisao života, dok je Manojlović utvrdio kako je Shaekspeare apsolutno izvan svake kategorije, smatra se jednim od najsublimnijih tekstova svjetske dramske literature. Komad počinje u trenutku kada se ostarjeli kralj Lear povlači s prijestolja odlučivši razdijeliti kraljevstvo svojim kćerima.

Onoj koja ga najviše voli dat će najveći dio. Goneril i Regan mu laskaju, no najmlađa Cordelia iznenadi svojeg oca riječima kako svoju ljubav ne može nakititi praznim riječima. U bijesu Lear razbaštini Cordeliju, koja odlazi u Francusku.

Lear namjerava preostale dane života provoditi naizmjence kod svojih kćeri, no obje su nezadovoljne njegovim svojeglavim ponašanjem te ga izvrijeđaju optužujući za bahato ponašanje. Osuđen lutati pustopoljinama na rubu ludila, najzad spozna svoju zabludu, no to je za Cordeliju prekasno. Shvativši koliko je pogriješio, nesretni kralj umire od žalosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:10