PREMIJERA 24. SVIBNJA

FOTO: ZKM I FILIP NOLA IMAJU NOVI HIT Što će se dogoditi kad djelatnik tajanstvene tvrtke zarobi dvije privlačne kandidatkinje za izmišljeni posao?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 08.05.2019. u 11:10

ZKM / Marko Ercegović

 

Projekt Inkubator osmišljen je kao platforma kojom članovi ansambla ZKM-a razvijaju vlastiti autorski izraz u širem izvedbenom kontekstu te time predstavlja prostor snažne kreativne energije i autorskog razvoja.

Inkubator je dosad predstavljen dvjema veoma uspjelim predstavama, "Velikom bilježnicom" te predstavom za djecu "Zdrav i čisti dom, to je baš po mom", čime se istodobno pokazala sva potencijalna širina izvedbenog promišljanja. U taj pretpostavljeni okvir sasvim sigurno ulazi i nova predstava "Tri X i ja" po tekstu Filipa Nole u zajedničkoj režiji Filipa Nole i Arije Rizvić.

ZKM / Marko Ercegović
 

Filip Nola dugogodišnji je član glumačkog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih te cijenjeni filmski i televizijski glumac, ali i svestrani dramski umjetnik koji je svojim dramskim tekstovima dosad izborio posebno mjesto u prostoru hrvatske dramatike, osobito komediografije.

ZKM / Marko Ercegović
 

Njegovi su dramski tekstovi rado izvođeni i nagrađivani, a za dramu "Jukebox, Melita" dobio je i Nagradu za dramsko djelo Marin Držić. Nola je kao dramski autor zaigran, nesputan, veoma često na granici političke i svake druge korektnosti, a uz to i žanrovski raznolik, što njegove tekstove čini živim i neposrednim svjedocima vremena u kojem živimo.

ZKM / Marko Ercegović
 

Tako je i ovaj tekst Filipa Nole začudna naslova "Tri X i ja" zapravo komorni triler s elementima komedije apsurda, koji započinje nakon što djelatnik bogate i tajanstvene tvrtke zarobi dvije pametne i privlačne kandidatkinje za izmišljeni posao. Otmica se pretvara u neobičnu i čudnu igru koja razotkriva manipulaciju spolnih i drugih društvenih interakcija, suprotstavlja ženska i muška gledišta na najintimnije događaje i mjesta ljudskog bića, uspoređuje prekrasne i mračne strane spolnosti.

ZKM / Marko Ercegović
 

- U tom će smislu "Tri X i ja" potražiti odgovore na pitanja: kakve veze ima oznaka XXX s radnim sposobnostima i vještinama koje se ocjenjuju na razgovoru za novi posao, zašto se u tom slučaju ustraje na seksualnoj ovisnosti, a druge se ni ne spominje te koja je prava razlika između natječaja za posao i igre?

ZKM / Marko Ercegović
 

Je li prva asocijacija na slovo x nepoznanica ili potpis nepismena čovjeka? XOXOX ili XX XY? Je li mi golem ili sam ja Golem? Je li to slabost, nastranost ili prirodno ponašanje ženke i mužjaka? Jesu li Adam i Eva brat i sestra? - napisao je o predstavi dramaturg Tomislav Zajec.

ZKM / Marko Ercegović
 

Premijera "Tri X i ja" održat će se u petak, 24. svibnja, u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih, a u predstavi glume Anđela Ramljak, Petra Svrtan, Paško Vukasović i Mateo Videk.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo