NAŠE NASILJE I VAŠE NASILJE

FRLJIĆEV KOMAD IZAZVAO BUNU U ČEŠKOJ Na nogama kršćanski aktivisti i reformirani komunisti: 'Očito u Istočnoj Europi traju Katoličke olimpijske igre'

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” redatelja Olivera Frljića, koja bi u subotu trebala gostovati u češkom Brnu, izazvala je pravu pobunu u toj zemlji.

Protiv predstave su ustali tamošnji kršćanski aktivisti, a navodno su im se u zahtjevu da se predstava makne s programa međunarodnog festivala Kazališni svijet Brno priključili i reformirani komunisti. Ta je predstava i kod nas izazvala reakcije - kad je prije godinu dana izvedena na Marulićevim danima u Splitu, dočekali su je prosvjedi desno orijentiranih stranaka. Vrlo je glasan protiv nje bio i Zlatko Ževrnja, tadašnji splitsko-dalmatinski župan, koji je čak zaprijetio da će županija povući potporu festivalu.

Niz gostovanja

Protiv “Nasilja” su se bunili i konzervativci u Poljskoj prije dvije godine, a iste te godine sarajevski festival MESS otkazao je javno prikazivanje te predstave. Nju je na kraju publika koja je inzistirala na prikazivanju pogledala na vlastitu odgovornost, a predstava je odigrana u prisustvu policije i jakih mjera osiguranja u kazalištu, ali i na trgu ispred njega.

- Predstava se sve više se pokazuje kao lakmus-papir na kojem se može iščitati koliko današnja Europa tone u ideološki mrak. Događaji iz Brna, u kojima reformirani komunisti i katotalibani stoje rame uz rame u pokušaju zabrane mog rada su najbolji pokazatelj koliko totalitarizam u suštini ostaje isti, bez obzira kakvu ideološku futrolu navukao na sebe - kaže Frljić i dodaje kako je ista ta predstava nedavno gostovala na Iberoamericano festivalu u Bogoti. Samo na zadnjoj izvedbi bilo je 1800 gledatelja, dodaje, a nije bilo nikakvog incidenta. Na cijelom nizu gostovanja, kako ove tako i drugih predstava koje je režirao, nije bilo nikakvih problema niti se protiv njih itko pobunio.

- Očigledno u ovom trenutku u zemljama nekadašnjeg Istočnog bloka traju nekakve Katoličke olimpijske igre u kojima se na mojim predstavama dojučerašnja barem nominalno socijalistička društva žele što više dokazati u kategoriji “najvećeg katolika” - jučer su to bile Hrvatska i Poljska, danas Češka, sutra...

Događanja naroda

Poražavajuća je činjenica da svi oni koji napadaju moje predstave na neviđeno ili upriličuju “događanja naroda” uoči njihovih izvedbi, ne razumiju da su i sami dio dramaturgije i izvedbe “Našeg nasilja i vašeg nasilja”. Baš me zanima hoće li premijer ili ministrica nam kulture reagirati na ovakve eklatantne napade na slobodu govora kao što je ovaj u Brnu - istaknuo je Frljić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:24