JEDNA NOĆ U SARAJEVU

GAVELLA NAJAVILA PREMIJERU PREDSTAVE 'STELA, POPLAVA' 'Otvaramo pitanja bismo li se nakon katastrofe zapitali o našim obiteljima, o emocijama'

 CROPIX
 

U kazalištu Gavella u ponedjeljak je najavljena nova premijera tog kazališta "Stela, poplava", koja će prvi put biti izvedena u subotu. Na konferenciji za medije odigran je i mali dio predstave, čija je radnja smještena u jednom sarajevskom hotelu. Ona se događa u jednoj noći. Glumica Stela, nekoć velika zvijezda, a sad već u sutonu karijere, s obitelji dolazi u taj grad da bi preuzela svojevrsnu nagradu za životno djelo. S njom dolazi i njena obitelj, kao i obitelj koju sa sobom dovodi novinarka Ivana. U samo jednoj noći događa se pokušaj samoubojstva, četiri pokušaja ljubavnog odnosa i biblijska poplava, kaže o predstavi redateljica Selma Spahić.

Zagreb, 110319.
Kazaliste Gavella.
Konferencija za medije povodom predstave Stela, poplava uz komad iz predstave.
Na fotografiji: proba.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

- Ova predstava otvara pitanja bismo li se nakon katastrofe zapitali o našim obiteljima, o emocijama? Bilo je to tematski i autoironijski zabavan rad. Meni je važno što sam radila ovaj tekst, koji je napisao Dino Pešut i koji će prvi put biti postavljen na scenu upravo u Gavelli. Kraćen je, ali ne radikalno - najavila je Selma Spahić.

U predstavi glume Jelena Miholjević, Tena Nemet Brankov, Filip Križan, Darko Stazić, Ksenija Pajić, Sven Šestak, Marko Petrić i Igor Kovač.

Jelena Miholjević glumi glavnu ulogu, kojom je bila oduševljena.

- Moja je uloga velika rijetkost - čast je igrati takvu ulogu na praizvedbi jednog tako velikog komada koji govori o svima nama sada. Mene je intimno uzela ta uloga. Osim toga, mislim da naši pisci nemaju tretman kakav bi trebali imati i ponosna sam što to Gavella postavljanjem ove predstave mijenja - istaknula je i dodala kako joj se čini da zadnjih godina sve više u domaćim kazalištima ima uloga koje govore o svijetu koji se spašava kroz apokalipsu.

Zagreb, 110319.
Kazaliste Gavella.
Konferencija za medije povodom predstave Stela, poplava uz komad iz predstave.
Na fotografiji: Darko Stazic, Zivko Anocic, Jelena Mihovljevic, Drazen Ferencina, Sven Sestak, Igor Kovac, Ksenija Pajic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Darko Stazić, Živko Anočić, Jelena Miholjević, Dražen Ferenčina, Sven Šestak, Igor Kovač, Ksenija Pajić, Tena Nemet Brankov

Riječi hvale za cijeli tim koji je radio na predstavi nije štedio ni autor djela po kojem je ona nastala, Dino Pešut.

- Ovo je za mene specifičan proces. Meni je "Stela" bitan komad, jer je prekretnica u mojoj karijeri i pokazuje trenutak u kojem sam se opustio i počeo tražiti umjetnički izraz svojih osjećaja. Riječ je o komadu koji je trebalo istraživati i prepustiti mu se, i drago mi je da je to Selma radila - istaknuo je Pešut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:27