PREMIJERA KAZALIŠTA KNAP

GEORGIJ PARO REŽIRA NOVU PREDSTAVU Bažulek je dobronamjerni čovjek koji živi po pravilima i propisima, sve dok nenadano ne padne u korupcijski žrvanj

 Zvonimir Ferina
 

Pretpremijerno se 15. prosinca izvodi nova predstava zagrebačkog kazališta Knap, koju potpisuje Nino Škrabe, a režira legendarni Georgij Paro (83).

Dobri čovjek Bažulek mali je hrvatski čovjek, dobronamjeran i susretljiv, nesiguran i tjeskoban, kotačić u globalnom i lokalnom mehanizmu, kako ga je zamislio Nino Škrabe, koji slavi 50 godina bavljenja kazalištem.

Klobučar Bažulek je hrvatski Svatković (Jedermann). On čini sve što mu autoriteti nalažu, živi kako je propisano, uživa u svojim malim radostima, radi posao koji voli i nastoji plaćati sve svoje račune. Jednog dana se nenadano našao u žrvnju vlastodržačke i pravno-korupcijske mašinerije. Izgubio je posao, stan i ženu te krenuo u tragikomičnu potragu za rješenjem svojih problema i za uzrocima svoje nezaslužene i nesretne sudbine.

Zvonimir Ferina

U toj potrazi susreće se s različitim malim i velikim bogovima i božicama, s poslodavcima i vlastodršcima, političarima i menadžerima, poduzetnicima i bankarima, kamatarima i fiškalima, liječnicima i sucima, glasnogovornicima i portirima, nogometnim navijačima i kazalištarcima pa i s lažnim i pravim Gospodom.

Bažulek nigdje ne nalazi pravdu ni razumijevanja, izdaju ga i najbliži prijatelji te na kraju shvaća da mogućnost oslobađanja leži u njemu samom. Strukture svijeta su samo fasada, a sloboda je uvijek ponuđen izbor. (Za kakav se izlazak iz svojih nedaća odlučio, doznat ćemo na kraju predstave.)

Glume Mladen Vasary, Ana-Marija Percaić, Iva Šimić, Giulio Settimo i Nino Pavleković.

Zvonimir Ferina
Georgij Paro

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:33