LJETNE IGRE

GERANIUM Priča o jednoj Mari i priča o samoći u adaptaciji prvijenca Ive Vojnovića

 Marko Ercegović

Za kraj dramskog programa 70. Dubrovačkih ljetnih igara u parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića praizvedena je predstava “Geranium”, prema istoimenoj pripovijetki Iva Vojnovića te pripovijetki “Otok” Antuna Šoljana u režiji Marine Pejnović, prema dramaturgiji Ivana Penovića.

Novelistički prvijenac Ive Vojnovića “Geranium” objavljen je 1880. godine u “Vijencu” pod patronatom Augusta Šenoe, a u ovoj predstavi je kao kontrast Vojnovićevom viđenju samoće postavljen Šoljanov “Otok”.

“Otkrivajući žensku perspektivu, Geranium je priča o jednoj Mari i priča o samoći. Vojnović u Geraniumu, kao i u drugim svojim velikim djelima, uzima tu samoću kao kontinuirano, progresivno stanje, samoću kao prostor i vrijeme identifikacije stanja lika. Samoća u ovom djelu pitanje je prepuštanja sudbini te je iskaz zarobljenosti podneblja u kojem smo rođeni.

Mare se druži sa samoćom, kako je drugi ne bi morali upoznati”, navodi se u popratnom tekstu.

Naslovnu ulogu Mare igra dubrovačka glumica Doris Šarić-Kukuljica, a ostatak Festivalskog dramskog ansambla čine Irena Tereza Prpić kao Marica, u ulozi profesora je Nikola Baće, Pavlu utjelovljuje Jelena Miholjević, Lucu Tena Nemet Brankov, Nataša Dangubić glumi tetu, Marin Klišmarić Vlada, Filip Detelić oca i Toma, Iva Šimić majku i Zdenku, a Romano Nikolić Harona.

Pejnović i Penović potpisuju adaptaciju djela, a autorsku ekipu predstave čine scenografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, autor glazbe Josip Maršić te dizajner svjetla Elvis Butković. Jezični savjetnik na predstavi je Maro Martinović, asistentica dramaturga je Antonela Tošić, dekoraterka cvijeća Vesna Sretović-Čeljo, a inspicijentica Virginija Bolfek.

Predstavu su pored brojne publike došli popratiti i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Sanja Putica te dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Reprizne izvedbe na rasporedu su do 24. kolovoza u parku Umjetničke škole s početkom u 21:30 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:23