PREMIJERA U KAZALIŠTU MARINA DRŽIĆA

GLUMICE II. KATEGORIJE 'Predstava je posvećena našem kazališnom ocu Jošku Juvančiću Jupi'

Joško Juvančić
 Sandra Šimunović / HANZA MEDIA

DUBROVNIK - "Glumice II. kategorije" peti je ovosezonski premijerni naslov dubrovačkog Kazališta Marina Držića, a kako je na konferenciji za medije u ponedjeljak u Dubrovniku istaknula autorica teksta, redateljica i glumica Srđana Šimunović, predstava u tri čina, koja će premijerno biti izvedena 13. travnja, posvećena je dubrovačkom redatelju Jošku Juvančiću.

Šimunović, kojoj je ovo redateljski prvijenac, istaknula je kako je upravo Juvančić 'kazališni otac' triju glumica u predstavi. "Predstava je posvećena našem kazališnom ocu Jošku Juvančiću Jupi, referiramo se i na njegovu Dubrovačku trilogiju koja je treći čin ove predstave. Nas tri - Nika Lasić, Mima Brautović i Srđana Šimunović sljedbenice smo i nasljednice uloga našeg Jupe. A ne zaboravimo da je i ravnatelj Kazališta Ante Vlahinić bio asistent Jupi u više projekata. Ovo je predstava za žene, pisana ženskom rukom, ali ju mogu pogledati i muškarci“, izjavila je Šimunović te posebno zahvalila ravnatelju KMD-a Anti Vlahiniću "koji je zagrlio projekt na neviđeno i dao slobodne ruke".

"Sretna sam, uzbuđena i ponosna na sebe i svoje glumice i na to da sam članica ansambla KMD-a. To je put kojim kazalište treba živjeti. Ne trebaju nam glumci sa strane, imamo znanja, ljudi i pameti i u ovoj kući. Kad je u kući red onda se može raditi kazalište", rekla je Šimunović.

Ravnatelj Kazališta Marina Držića Ante Vlahinić istaknuo je tom prilikom kako je riječ o drugoj premijeri na maloj sceni Teatra Bursa, koja je zamišljena kao prostor u kojem se može raditi i mimo repertoara, otvoren za ostvarenje ideja.

"Nije prošlo niti pet dana otkad se Srđana Šimunović zaposlila u teatru kad me pitala bi li mogla nešto raditi. Interna glumačka priča, rekla mi je. Zaista, ovo je način na koji kazalište u principu i treba funkcionirati. Nema ljepše inicijative nego kad vam netko dođe iz ansambla s idejom da bi nešto radio. Dobili smo sat i deset minuta lijepe predstave koja će nas nasmijati, ali i zamisliti", izjavio je Vlahinić.

U predstavi glume Izmira Brautović, Nika Lasić i Srđana Šimunović, koja je zaslužna za režiju i dramatizaciju. Autorica glazbe i teksta songova je Paola Dražić-Zekić, kostimografkinja Jelka Grljević, scenograf Aljoša Paro, a oblikovatelj svjetla Silvio Giron.

Nakon premijere u petak 13. travnja u 20 sati u Teatru Bursa Kazališta Marina Držića, predstava je na rasporedu i 15., 20. i 22. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:46