KRONIČAN PROBLEM

HNK U SPLITU BEZ INTENDANTA Kazališno vijeće nije raspisalo natječaj, upitno održavanje iduće sezone

Intendant Goran Golovko kojem mandat traje do rujna
 Vojko Bašić / HANZA MEDIA
Radničko vijeće uputilo je otvoreno pismo u kojem tvrde da je Grad najviše kriv za nastalu situaciju

U HNK Split još uvijek nije raspisan natječaj za novog intendanta, zbog čega je dovedena u pitanje iduća sezona, koja počinje u listopadu.

Naime, plan za predstave koje će igrati donose se mjesecima prije, u slučaju da je riječ o angažiranju traženih režisera i po nekoliko godina prije, no u Splitu to neće biti moguće. Tko bi trebao dogovarati predstave koje će igrati u listopadu? Sadašnji intendant Goran Golovko, kojem mandat istječe krajem rujna, svakako nema ovlasti za takvo što.

Tko je kriv za to? U otvorenom pismu Radničkog vijeća HNK Split, koje je poslano Ministarstvu kulture, Gradu, Kazališnom vijeću (...) prst krivnje uperen je u gradonačelnika i Gradsko vijeće grada.

- Jedini kandidat je bezrazložno odbijen na Gradskom vijeću, novi natječaj nije nikad raspisan, a također nikad nije imenovan ni vršitelj dužnosti intendanta, čime se nezaustavljivo približavamo ulasku u kazališnu sezonu bez rukovodstva i bez kazališnih programa - stoji u otvorenom pismu.

Problem je, kažu nam izvori iz kazališta, počeo krajem siječnja ove godine. Tada je Gradsko vijeće odbilo jedinog kandidata za intendanta, Ivana Lea Lemu. Bilo je za očekivati, kažu nam, da se raspiše novi natječaj. On još uvijek nije raspisan.

- Puno se toga priča po kazališnim kuloarima, a mnogi od nas skloni su vjerovati da Vijeće oteže s raspisivanjem natječaja jednostavno zato što nema svog kandidata, onog koji im je prihvatljiv. No, zbog toga pati kazalište. Golovko će vjerojatno biti imenovan vršiteljem dužnosti na rok od godine dana, vjerujemo da je već i pripremio neki plan za novu sezonu, no ovo je prvorazredni skandal - kažu nam naši izvori.

No, u Kazališnom vijeću nisu im ostali dužni: očitovali su se na njihovo otvoreno pismo, tvrdeći kako nije istina da od prvog mjeseca nisu raspisali natječaj. Čekali su, pojašnjavaju, da dobiju tu odluku, a to se dogodilo 23. ožujka. Tek od tada, tvrde, počinje teći zakonski rok raspisivanja natječaja. “S obzirom na negativne konotacije vezane uz neimenovanje intendanta, Vijeće je procijenilo da je novi natječaj najbolje raspisati nakon smirivanja tenzija te završetka Splitskog ljeta kada će potencijalni kandidati imati dovoljno vremena posvetiti se pisanju programa i prikupljanja potrebne dokumentacije. U protivnom, prema dosadašnjem iskustvu, velika je vjerojatnost da bi se pozornost s velike kulturne manifestacije skrenula na dnevno-političke projekcije izbora budućeg intendanta”, stoji u odgovoru.

Predsjednik Vijeća Branko Matulić potvrdio nam je kako će se o intendantu raspravljati na idućoj sjednici, koja će se održati krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca. Dodao je i kako je propisana procedura imenovanja vršitelja dužnosti i o tome će, kaže, ako i kada dođe vrijeme, raspravljati.

- Bez obzira na okolnosti oko izbora intendanta, ili v.d. intendanta, a bilo je takvih slučajeva, još se nije dogodilo da nacionalno kazalište nema svoju sezonu, pa se to neće dogoditi ni u HNK Split - bio je štur Matulić.

Nije ovo prvi put da HNK ima problema s izborom intendanta: Duško Mucalo je 2011. godine morao proći čak četiri natječaja prije nego mu je povjeren mandat da ga vodi četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:58