SCENA RIBNJAK

HOERSPIEL: MALA IGRA ZA SLUŠANJE (I GLEDANJE) Kazališna priča na neobičan način evocira duh Zagreba u vrijeme između dva svjetska rata, ali i kasnije

 Licencirane fotografije / Autor: Tomislav Čuveljak

'Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)', od publike i kritike cijenjena 'kazališna priča o misteriju i romantici ranih dana radija' dramaturginje i redateljice Pavlice Bajsić Brazzoduro u kojem već skoro šest godina nastupa 10 glumaca, glazbenika, radijskih autora i ton-majstora – vraća se u Zagreb. U Sceni Ribnjak u subotu, 28. prosinca održat će se dvije izvedbe, u 18 sati i u 20.30 sati.

Predstava radiofonijskog teatra u spomen na Zvonimira Bajsića i Antu Perkovića govori o samim počecima radija, o vremenu kada su tada vrlo popularne radio-drame išle uživo iz studija, s glumcima, glazbenicima i maherima za rekonstrukciju potrebnih šumova i atmosfera. Zadivljena a ponekad i sumnjičava publika se tih večeri okupljala oko radio-aparata, tog bežičnog misterija, kao nekada oko ognjišta, uhom naslućujući a u glavi stvarajući jedan sasvim novi svijet. Osim kao jedinstvena kazališna priča o radiju samom, 'malim ljudima unutar radijske kutije', 'Hoerspiel' na jedan neobičan način evocira i duh Zagreba u vrijeme između dva svjetska rata, ali i kasnije.

'I dok je 1973. godine, u dokumentarnoj radio-drami Ad Libitum, Zvonimira Bajsića i suradnika, jedna baka izrazila želju da ljudi koje ona čuje na radiju izađu od tamo i dođu podijeliti ručak s njom, u 'Hoerspielu' radio poziva vas da uđete u njega. Bez ručka ali uz čašicu domaće rakije. U ovim sve manje spojivim vremenima, spojimo se malo dalje od varljivih šarenih kuglica i kupovnih moći, utonimo u tajnu ovog medija koji je na svojim počecima bio poput autentičnog božićnog misterija. Vremenima unatoč, nudio je nadu', stoji u najavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:21