USKORO U PULI

'HRVATSKA TREBA KOLEKTIVNO PROČIŠĆENJE' Dok Crkva upozorava na dramatičan porast sotonizma, Matanić priprema egzorcizam

'Egzorcizam' Dalibora Matanića

Prema stručnjacima povezanim s Katoličkom crkvom u Italiji i SAD-u, zamijećen je dramatičan rast broja ljudi koji eksperimentiraju sa sotonizmom i okultnim fenomenima. Na kritičan nedostatak egzorcista upozorio je nedavno u razgovoru za talijanski list La Stampa Valter Cascioli, psiholog i znanstveni savjetnik Međunarodnog udruženja egzorcista, organizacije koju podupire Vatikan. Cascioli je kazao da je broj egzorcista porastao posljednjih godina, ali da ih i dalje nema dovoljno da se nose sa dramatičnim situacijama koje pogađaju ponajviše mlade ljude koji često koriste internet.

U tom kontekstu novi autorski projekt Dalibora Matanića dolazi kao naručen. Matanićev 'Egzorcizam' premijerno će biti izveden 15. listopada u Istarskom narodnom kazalištu, a u njemu sudjeluju, među ostalima, Nika Ivančić, Helena Minić Matanić, Senka Bulić, Lana Gojak, Janko Popović Volarić i Marko Braić.

"Mržnja, netolerancija, nacionalizam, fašizam, sebičnost, bezobzirnost, komformizam, sve su to poluge djelovanja sotonskog u svijetu u kojem se stalno povećava broj ubijenih, unesrećenih i gladnih. Odmicanje od suosjećanja, oprosta, tolerancije i iskrenosti smanjuje šansu za preživljavanje ove planete i nismo ni svjesni kako vlastitim negativnim djelovanjem hranimo sotonu i osnažujemo ga", mišljenja je redatelj.

Matanićeva nova kazališna predstava prati slučaj djevojke Maše Artuković za koju se sumnja da bi mogla biti opsjednuta sotonom. Tu je svećenik (Janko Popović Volarić) posrnuo u vjeri koji se sprema napraviti svoj prvi egzorcizam, psihijatrica Sofija (Senka Bulić) s izraženom netrpeljivošću prema religiji, zatim Lidija (Lana Gojak), novinarka konzervativne crkvene televizije koja ima namjeru pred kamerama raskrinkati egzorcizam kao metodu kojoj nema mjesta u modernoj hrvatskoj crkvi, njen snimatelj Boris (Marko Braić) koji poznaje Mašu iz djetinjstva te Mašina sestra Vera (Helena Minić Matanić) ogrezla u religijski fanatizam. Podrum sestara Artuković postaje zona obračuna u kojoj se isprepliću međusobni stavovi i uvjerenja, no na površinu izlaze mračne tajne te postupci iz njihove prošlosti s kojima se likovi moraju suočiti.

"Cijeli svijet pa tako i Hrvatska treba kolektivno pročišćenje ne bi li krenula nekim novim, čišćim koracima naprijed. Dok su joj oprost, iskrenost, tolerancija i ljubav daleki pojmovi, a nacionalizam, mržnja, zavist i laž osnove funkcioniranja, sotona će se i dalje poigravati svim segmentima društva, od politike pa sve do crkve", poručio je Dalibor Matanić uoči premijere svog novog kazališnog projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:18