UMJETNICI U REZIDENCIJI

HRVATSKE PLESNE SNAGE NAJAVLJUJU NIZ LJETNIH PROJEKATA Poznata europska koreografkinja Simone Aughterlony u Zagrebu

Simone Aughterlony: 'Everything fits in the room'
Međunarodno najaktivniji predstavnici hrvatske plesne i kazališne scene 21:21 i de facto organiziraju ljetne rezidencije

Umjetničke organizacije 21:21, koju su pokrenule eminentne plesne umjetnice i koreografkinje Ksenija Zec i Petre Hrašćanec, i de facto poznatog hrvatskog redatelja Saše Božića, ovo ljeto najavljuju zanimljive projekte u suradnji s europskom plesnom scenom.

“Is_land – gradovi” rezidencija je koja je prošli tjedan okupila međunarodne i hrvatske umjetnike iz različitih polja u Dubrovniku, a isti sastav ponovit će se u Zadru u kolovozu. Grupu čine američki koreograf i plesač David Hernadez, francuski plesač Colas Lucot, koreografkinja Ksenija Zec, teoretičarka Leonida Kovač, multimedijalni umjetnik Ivan Faktor, dramaturg Saša Božić i koreografkinja i plesačica Petra Hrašćanec. Rezidencija je susret naoko heterogenih umjetnika koji izmješteni iz svog primarnog medija i konteksta propituju nove mogućnosti stvaranja i umjetničkih kolaboracija. Partneri i realizatori ove rezidencije osim 21:21 su Art radionica Lazareti iz Dubrovnika i Zadarski Plesni Ansambl.

Sljedeća rezidencija pod naslovom Twins počela je u kazalištu &TD 3. srpnja.

Kazališni projekt Blizanci/Twins je dvogodišnji projekt umjetničke organizacije 21:21, koji tematizira ideju dvojnosti kroz uspostavljanje bliskosti i podudarnosti među izvođačima. Prva produkcija unutar projekta spojit će švicarsku koreografkinju Simone Aughterlony, koreografkinju i plesačicu Petru Hrašćanec te dramaturga i redatelja Sašu Božića.

Damir Žižić
'Love will tear us apart'

Umjetnički radovi Simone Aughterlony obilježeni su konceptima poput discipline i autoriteta. Njezine predstave producirane su od vodećih europskih kazališnih kuća i festivala poput Kunsten festival des artsa u Bruxellesu ili Berlinškog Hebbel am Ufer kazališta. S obzirom na dugogodišnju suradnju sa dramaturgom Sašom Božićem, Simone Aughterlony odlučila je u suradnji sa Petrom Hrašćanec i Božićem napraviti sljedeći rad u Hrvatskoj. Predstava će se razvijati u Zagrebu i Zurichu a u suradnji sa kazalištem ITD , unutar projekta APAP, financiranog od strane Europske unije. Premijera je planirana za prosinac 2017.

Nakon sinoćnjeg gostovanja u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca Rijeka, realiziranom kroz Plesnu mrežu Hrvatske, „Anatomija mačke“ u produkciji Umjetničke organizacije 21:21 i ZKM-a gostovat će u Gradskom kazalištu Požega, u utorak 4. srpnja. Ovaj "raskošan koreografski zapis pun neočekivanih rješenja" – u plesnom solu "Anatomija mačke" Petre Hrašćanec i Ksenije Zec zatvara sezonu požeškog kazališta, nakon gostovanja u Dubrovniku, Šibeniku i Zadru. Za navedenu je predstavu Petra Hrašćanec nominirana za najbolju plesačicu na Nagradom hrvatskog glumišta 2016.

Neven Petrović
'Trilogija' - Božić,Hrašćanec

De facto sa svojom predstavom Trilogija gostuje u u plesnom centru Vytlicke 10. kolovoza u Švedskoj, a u tijeku su probe za predstavu „Buka i bijes“ Nataše Rajković i Ede Majke u suradnji s teatrom ITD .

Zajedničko istraživanje, kreiranje izvođačkih tehnologija i propitivanje porozne granice između kazališta, plesa i performansa te potreba za većom umjetničkom slobodom u istraživanju i kreiranju vlastitih načela izvedbenosti, temeljne su polazne točke ovih uspješnih i međunarodno prepoznatih kompanija koje nastavljaju artikulirati, stvarati i promovirati nove ideje i forme u skladu s recentnim spoznajama i suvremenim tokovima izvedbene umjetnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:18