ZAGREBAČKO KAZALIŠTE LUTAKA

HUMANITARNA AKCIJA Sav prihod od prodaje ulaznica za 'Macu papučaricu' bit će doniran za privremeni smještaj mladih koji su odrasli u domovima

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 29.05.2018. u 15:07

 

Zagrebačko kazalište lutaka s velikom se radošću priključuje humanitarnoj akciji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Sav prihod od prodaje ulaznica za izvedbu predstave Maca Papučarica u nedjelju 3. lipnja 2018. u 11 sati, bit će doniran za potrebe humanitarne akcije „Da život imaju“, kojoj je cilj prikljupljanje sredstava za izgradnju i opremanje objekta za privremeni smještaj mladih ljudi koji su odrasli u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

U Hrvatskoj je trenutačno oko 800 takve djece, a svake godine njih šezdesetak s navršenih osamnaest godina mora napustiti dom i započeti samostalan život. Neki se uspiju zaposliti, ali većina se, bez podrške obitelji i društva, nađe bez stana, posla i sredstava za život, prepuštena samoj sebi te trajno ovisna o socijalnoj skrbi. Upravo je takvim mladim ljudima namijenjena Kuća za mlade, koja će im nuditi privremen (dvogodišnji) smještaj, kako bi dobili vremena da se snađu u svijetu i osiguraju si trajan smještaj i izvor prihoda.

Ova akcija odvija se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Zagrebačke nadbiskupije, a podržali su je i Vlada RH te premijer Andrej Plenković. Do sada su prikupljena sredstva za izgradnju Kuće, a sada je potrebno prikupiti novac za njezino opremanje.

 

ZKL stoga poziva roditelje da dolaskom u kazalište potpomognu ovu hvalevrijednu akciju, a pritom svoju djecu obraduju predstavom o slavnoj Maci Papučarici. Premijerno je izvedena u rujnu 2014. i odigrana je oko 150 puta. Izvedbe Mace redovito su krcate, a i nije zabavljala publiku samo u matičnoj kući, nego je obišla i mnoge festivale te oduševila publiku na Reviji lutkarskih kazališta u Rijeci, na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, na Međunarodnom festivalu kazališta za djecu u Subotici te na festivalu Zlatna iskra u Kragujevcu, gdje je Jadran Grubišić nagrađen kao najbolji animator festivala za ulogu Bobeka.

U sklopu Vukovarskog lutkarskog proljeća, Maca je obišla i niz sela pogođenih poplavama, te humanitarnim izvedbama obradovala male gledatelje Gunje, Strašinaca, Račinovaca i Rajevoga Sela.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo