POSVETA VESNI PARUN

'Ja koja imam nevinije ruke' gostuje na najvećem svjetskom kazališnom festivalu

Vesna Tominac Matačić u predstavi 'Ja koja imam nevinije ruke'
 Teatar &TD
Nakon što se u Hrvatskoj teško mogla izboriti za termin, u Edinburghu će zaigrati čak 23 večeri zaredom i tako predstaviti Hrvatsku među 48 zemalja svijeta i ukupno 3269 predstava

Izvrsna monodrama Vesne Tominac Matačić “Ja koja imam nevinije ruke” zaigrat će u kolovozu u škotskom Edinburghu, kao jedina iz Republike Hrvatske, na najvećem svjetskom kazališnom festivalu. Predstava u režiji Ivana Lea Leme praizvedena je u travnju 2014. u zagrebačkom Teatru &td. Na Edinburgh Festival Fringe stiže nakon što je, eto, dugo tavorila u Hrvatskoj ne polučivši veći odjek. Premda je primila dobre kritike, nekako je bivala prešućena, slično uostalom kao i pjesnikinja koju s njom oživljava i predstavlja izravno, slojevito i točno.

Glumica uvjerljivo i emotivno, ali i intelektualno osviješteno otkriva kroz stihove velike pjesnikinje njezinu životnu sudbinu preosjetljive, odviše genijalne umjetnice. Njezini se stihovi katkad nadaju proročanski, u skladu s tragičnim osjećanjem svijeta. Ova će monodrama biti prikazana u suradnji s Ines Wurth, u okviru njezine produkcije “Ines Wurth Presents”. Nakon što se u Hrvatskoj teško mogla izboriti za termin, u Škotskoj će zaigrati čak 23 večeri zaredom, na sceni The Sanctuary kazališta ZOO Venues, jednog od vodećih festivalskih.

Autorski tim čine redatelj, Ivan Leo Lemo, i inače za “ženske” teme senzibiliziran autor, producentica Tatjana Aćimović te glumica i autorica dramskog predloška Vesna Tominac Matačić. Realizirana je u neovisnoj produkciji Zagrebačkog glumačkog ateljea u suradnji s također gotovo neovisnim (dakle potplaćenim) Teatrom &td.

Teatar &TD

Prošle godine predstava je pobijedila u konkurenciji 10 zemalja na Međunarodnom festivalu monodrame u Bitoli. Ove godine na Festivalu u Edinburghu predstavljat će dakle Hrvatsku gotovo mjesec dana bez potpore države, među 48 zemalja svijeta i ukupno 3269 predstava.

Glavni škotski grad održat će ovogodišnji festival od 5. do 29. kolovoza. Onih 2369 predstava prikazat će se 50.666 puta na stotinama pozornica diljem grada, s izborom za svačiji ukus. S jedne strane možete vidjeti najveće kazališne umjetnike današnjice, a s druge nepoznate umjetnike koji tek počinju graditi karijeru.

Edinburgh festival predstavlja klasičan teatar, komediju, ples, cirkus, kabaret, predstave za djecu, mjuzikle, opere, recitacije, fizički teatar, uz popratne sadržaje poput brojnih izložbi i različitih popratnih radionica i tribina.

Festival ujedno predstavlja i jednu megaizložbu suvremenog grafičkog dizajna, novih tehnologija, a moglo bi se čak reći da makar detektira ako ne i diktira trendove modne.

Ono što za ljubitelje nogometa predstavlja europsko ili svjetsko prvenstvo, to za ljubitelje teatra predstavlja festival u Edinburghu. Koji je dakako u prednosti, ne mora pauzirati svake dvije godine.

Za ovogodišnje izdanje festivala najodgovornija je Shona McCarthy, izvršna producentica posebnog Društva festivala, pod čijom se kapom organizira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:50