'DRVO KOJE JE PJEVALO'

KAKO NAUČITI DJECU DA SLUŠAJU Priča o prijateljstvu čovjeka i instrumenta u utorak premijerno u Maloj sceni

 Marija Kamber
 

Drvo koje je pjevalo priča je o violini, violončelu i majstoru, prijateljstvu čovjeka i instrumenta, ispreplitanju klasičnog i inovativnog, starog i novog, kao i slobode i odgovornosti koju nam glazba donosi.

Protagonisti predstave su Majstor - graditelj instrumenata i sami instrumenti - Violina i Violončelo. Na njihovom putu pratimo ih od samih početaka. Priča započinje u šumi, Majstorovom potragom za materijalom od kojega će izraditi instrumente, nastavlja se u radionici u kojoj majstor izrađuje i odgaja instrumente, a onda ih odnosi na njihova životna putovanja, koncertne podije i potrage za novim zvukom.

Mladi autorski tim će, na iskustvima svojih istraživanja u domeni radiofonije, djeci pokušati priču o dva instrumenta ispričati prvenstveno zvukom, glazbom, glumačkom igrom i autorskim tekstom, pokušavajući u isto vrijeme pokrenuti maštu izvođača i dječje publike, i upozoravajući djecu na vještinu slušanja, koja se u vrijeme uspona vizualnih komunikacija čini pomalo zaboravljenom.

Slušati se može uvijek i svugdje, poručuju autori predstave, gradska vreva i šumska tišina mogu nam biti jednako zanimljive i inspirativne, a upravo nam medij zvuka omogućava da putujemo oko svijeta i u istovremeno uživamo u sigurnosti vlastite sobe.

Drvo koje je pjevalo autorski je projekt skupine umjetnika različitih generacija i profesija; redatelja Hrvoja Korbara, dramaturginje Nine Bajsić, violončelista Stanka Kovačića, violinistice Jasmine Bojić i glumice Marije Šegvić.

Predstava je nastala u produkciji Multimedijalne kolibe i namijenjena je djeci od 5-10 godina. Ova premijera je ujedno i zadnji događaj unutar ovogodišnjeg Plana za bijeg, ciklusa malih radiofonijskih izvedbi.

Premijera je u utorak 20. studenog u 18 sati u Kazalištu Mala scena.

Mara Bajsić
Drvo koje je pjevalo (ilustracija)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:37