BURLESKNI OMNIBUS

KOLTOVI GENERALA PATTONA Ludilo društva obilježenog radikalnom podijeljenošću, neshvatljivom netolerancijom i neopravdanom mržnjom

Likovi burleske su dvojica umirovljenih generala, novinarka žutog tiska, bivša balerina, modni stilist na cijeni, urednica vjerskog radijskog programa, ljevičarska aktivistica, lokalni tajkun, operna diva, vrhunski nogometni treneri...

ZAGREB - Prva ovosezonska premijera kazališta KNAP na zagrebačkoj Peščenici bit će u petak 16. prosinca predstava "Koltovi generala Pattona" prema tekstu Nine Škrabea i u režiji Georgija Para, najavljena kao burleskni omnibus s četiri priče o besmislu i ludilu društva obilježenog radikalnom podijeljenošću, neshvatljivom netolerancijom i neopravdanom mržnjom.

Kako se ističe u najavi, novi kazališni projekt tandema Škrabe-Paro bavi se pitanjem "je li ekstremno podijeljeno hrvatsko društvo preživjelo pucnjeve misterioznih koltova generala Pattona(?)".

"'Koltovi generala Pattona' je omnibus predstava, sastavljena od četiri dijela, kritički, maštoviti prikaz hrvatske današnjice, naših mentaliteta i naše (ne)tolerancije. Živimo u sukobljenom svijetu, podijeljenom na 'naše' i 'njihove', 'crne' i 'crvene', 'plave' i 'bijele', 'domaće' i 'dotepence', 'bogate' i 'siromašne', 'ustaše' i 'komunjare', 'vjernike' i 'nevjernike'", stoji u najavi.

"Kako su tajanstveni koltovi slavnog generala Pattona iz Drugog svjetskog rata optočeni bjelokosti dospjeli na daske KNAP-a u zagrebačku Peščenicu i je li njihov pucanj u ekstremno podijeljeno hrvatsko društvo bio u prazno, otkriva nova predstava prema tekstu popularnog i iznimno izvođenog hrvatskog komediografa Škrabea i u režiji legendarnog Para", dodaje se.

Dvojica umirovljenih generala, novinarka žutog tiska, bivša balerina, modni stilist na cijeni, urednica vjerskog radijskog programa, ljevičarska aktivistica, lokalni tajkun, operna diva, vrhunski nogometni treneri, vrtićka teta, samo su neki od istaknutih pripadnika hrvatskog društva i raznolikih karaktera u koje se u burlesknom omnibusu s četiri priče virtuozno transformira glumački kvartet koji čine Ana Marija Percaić, Sunčana Zelenika, Tomislav Martić i Mladen Vasary.

Vasary je nedavno dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju sporednu mušku ulogu u predstavi "Malo morgen" kazališta KNAP, također u režiji Georgija Para, kojom je oduševio i ocjenjivački sud na Bobijevim danima, gdje je jednoglasno nagrađen.

"Prema provjerenom receptu 'smijeh je lijek', ta 90-minutna satira u četiri priče naslovljene 'Dobri susjedi', 'Prijateljski posjet', 'Dvoboj' i 'Pokušaj pomirbe', na 'hrvatski način' donosi niz vibrantnih zapleta i neočekivanih raspleta, te, kritički i imaginativno progovara o besmislu i ludilu koji zbog radikalne podijeljenosti, neshvatljive netolerancije, netrpeljivosti i neopravdane mržnje vladaju u našem društvu, dok iza ugla vrebaju napeti koltovi, spremni, da kao posljednji znak za uzbunu, opale", poručuju iz KNAP-a.

Scenografiju potpisuje Aljoša Paro a kostimografkinja je Jadranka Tomić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:28