ODLUKA KAZALIŠNOG VIJEĆA

KRAJ DRAME U SPLITSKOM HNK Dinko Bogdanić razriješen dužnosti v.d. ravnatelja Baleta

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.07.2016. u 14:10

Split, 170216.
HNK Split.
Novinska konferenciju povodom predstojece premijere baleta Vragolasta djevojka. Koreografiju Normana Arthura Dixona prenosi Dinko Bogdanic. Orkestrom ravna maestro Hari Zlodre, a glavne uloge Lise izmjenjivat ce se Eva Karpilovska, Hazuki Tanase i Ekaterina Kuznjecova.Na konferenciji je o predstojecoj premijeri govorio je i koreograf Norman Arthur Dixon.
Na fotografiji: Dinko Bogdanic, ravnatelj Baleta HNK
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Bašić / CROPIX

Predsjednik Radničkog vijeća splitskoga HNK Vjeko Santrić kazao je da sve dok odluku ne vide crno na bijelo nisu u nju sigurni

SPLIT - Kazališno vijeće Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu razriješilo je u petak dužnosti v.d. ravnatelja Baleta Dinka Bogdanića, potvrdio je Hini intendant Goran Golovko.

 Sjednica Kazališnog vijeća održana je jutros, a Golovko napominje da nije izravno upoznat s njezinim zaključcima jer je udaljen sa sjednice Vijeća kojemu je na čelu Eldi Grubišić Pulišelić koja je na dužnost predsjednice vijeća izabrana nakon što je Inge Tomić Koludrović dala ostavku.

"Kazališno vijeće HNK Split ovjerilo je Zapisnik s 35. sjednice održane 11. srpnja u kojem jednoglasno prihvaća moj Prijedlog razrješenja v. d. ravnatelja Baleta HNK Split", dodaje Golovko.

Po Statutu HNK Split, Kazališno vijeće na prijedlog intendanta donosi odluke o imenovanju i razrješenju pomoćnika intendanta - poslovnog ravnatelja, ravnatelje Drame, Opere i Baleta te upravitelja Tehnike, a odluke Kazališnog vijeća potpisuje njegov predsjednik, objašnjava Golovko. "Kako odluku još nisam dobio u pisanom obliku, ne mogu poduzimati pravne radnje vezane uz razrješenje v. d. ravnatelja Baleta", kazao je intendant splitskoga HNK.

Predsjednik Radničkog vijeća splitskoga HNK Vjeko Santrić rekao je da će Radničko vijeće "biti sretno i zadovoljno ako ono što je danas odlučeno bude doista i provedeno", te ako se opet ne pokažu formalno-pravni propusti zbog kojih bi se sve i dalje odgađalo. "Kada svi mi u kazalištu očekujemo da se u tom slučaju sve riješilo i da se više nema o čemu raspravljati, pokaže se da nije tako i da su tu i dalje prisutna određena proceduralna nadmudrivanja", kazao je Santrić dodavši da sve dok odluku ne vide crno na bijelo nisu u nju sigurni.

Nasljeđuje ga prijatelj i bliski suradnik

Prema izvorima iz kazališnih krugova Balet bi umjesto Bogdanića trebao voditi njegov prijatelj i bliski suradnik Igor Kirov koji je u splitskom kazalištu angažiran na nizu projekata. Santrić smatra da bi "svaki oblik neformalnog ostavljanja u pozadini Bogdanića mogao biti također problematičan".

Bogdanić je pod opomenom pred otkaz bio od 18. prosinca prošle godine, zbog vrijeđanja rumunjske balerine Alexandre Bertee početkom prosinca na pokusu "Orašara". Bertea je Bogdanića prijavila Vijeću zaposlenika i sindikatu zbog vikanja i vrijeđanja, te je o svemu obavijestila rumunjskoga veleposlanika u Zagrebu koji je od intendanta Gorana Golovka zatražio očitovanje, a isto je zatražilo i Ministarstvo kulture. Kazališno vijeće potom je odlučilo da se Dinku Bogdaniću, koji joj se ispričao zbog incidenta, izrekne opomena pred otkaz.

U svibnju je Bogdanića za vrijeđanje prijavila i balerina Tea Jelić, nakon čega je intendant Goran Golovko zatražio od Kazališnoga vijeća da razriješi Bogdanića. Kazališno vijeće zatražilo je mišljenje od Ministarstva kulture koje je pozvalo sve dionike da postupaju u okviru i u skladu sa svojim zakonskim ovlastima podsjetivši na nužnost suradnje intendanta i Kazališnoga vijeća. Tada je ostavku na svoju dužnost podnijela predsjednica Kazališnog vijeća Inge Tomić Koludrović, nezadovoljna očitovanjem Ministarstva.

Na sjednici splitskog Gradskog vijeća u ponedjeljak najavljeno je da će Dinko Bogdanić biti razriješen s dužnosti v.d. ravnatelja Baleta zbog neprimjerenog ponašanja prema članicama baletnoga ansambla koje su ga prijavile da ih je vrijeđao.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo